Вземаме мерки за подобряване на организацията на изборите, за да не се изкривява вотът - нито с хартиените бюлетини, нито с машините. Така коментира служебният премиер Димитър Главчев подготовката на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори в началото на днешното правителствено заседание. 

"Основната ни задача е организирането на честни, свободни и прозрачни избори. По сега действащото законодателство изборите се провеждат по два начина – с хартия и с машини. Нашите усилия, на служебното правителство и на колегите министри, които се занимават пряко с изборите, са да се проведат по същия начин, по който се проведоха последните. Там нямаше никакви забележки", каза Димитър Главчев.

Служебният премиер увери, че изпълнителната власт поддържа непрестанна комуникация с Централната избирателна комисия, която е натоварена с организацията и провеждането на вота. За това има и определен координатор – служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. 

"Направили сме предложения, очакваме да бъдат приети - които не бъдат, ще бъде осведомена обществеността. Аз очаквам да бъдат приети", каза още Димитър Главчев. "Няма да престанат усилията, както по отношение на хартиените бюлетини, така и по отношение на машините. Ще се следи процесът да бъде честен, прозрачен и без манипулации", увери Главчев. 

Държавният глава Румен Радев ще проведе от 14:00 ч. днес среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантиране на честността на вота, съобщиха днес от прессекретариата на президента.

За участие са поканени служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на Централната избирателна комисия и на Държавната агенция "Национална сигурност".