Мелинда Френч Гейтс ще отпусне 250 милиона долара в подкрепа на здравето на жените по света чрез конкурс за безвъзмездно финансиране за организации с нестопанска цел, предаде Асошиейтед прес.

Бившата съпруга на основателя на технологичния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс обяви дарителската си кампания днес. Тази инициатива отваря нова глава в самостоятелната ѝ благотворителна дейност, упражнявана откакто през януари тази година тя се отдели от фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", на която беше съпредседател, отбелязва АП.

Кампанията е част от 2-годишна програма за дарения на обща стойност 1 милиард долара, обявена от Френч Гейтс през май в подкрепа на жени и техните семейства навсякъде по света.

Хевън Лий, директорка по стратегиите във фондацията на Френч Гейтс "Пивътъл венчърс" (Pivotal Ventures), заяви, че конкурсът за отпускане на безвъзмездни средства е "повдигане на завесата", за да се открие вероятно нов фокус на финансирането на женското здраве в глобален мащаб.

Досега неправителствената организация е финансирала главно проекти за засилване на влиянието на жените в САЩ. 

"С концентрирането върху женското здраве тя (Мелинда Френч Гейтс) разширява смисъла на определението за женското влияние с предпоставката, че жените трябва да бъдат здрави, за да упражняват власт", каза Лий.

Самата тя има над 20 години опит в дарителски кампании за здравето от работата си за фондацията на семейство Гейтс, посочва агенция Асошиейтед прес. И добавя, че е получавала финансова подкрепа за новинарското покритие на Африка от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", както и от "Пивътъл венчърс" за отразяване на професионалната практика на жените в работните отрасли и в държавните институции. 

Когато Френч Гейтс обяви за първи път през май дарителската си програма за 1 милиард долара, тя даде подробна информация за предназначението на 200 милиона долара, предвидени за организации, работещи в САЩ за защита на правата на жените и за засилване на тяхната власт и влияние.

Освен това тя отпусна на 12 души по 20 милиона долара, които те да даряват по своя преценка.