Предизборната кампания тече, но политиките по същество остава на заден план. Някой обръща ли внимание на реалните проблеми в здравеопазването? Какво се крие зад фасадата на здравната система и може ли дигитализацията и по-доброто управление да променят нещата?

По тази тема в новия Z-Каст разговаряме с д-р Александър Симидчиев, кандидат за народен представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България", с преференция 105 в листата на 25 МИР-София.

"НЗОК трябва да бъде управлявана с финансова грамотност, не само от лекари. Ефективното разходване на ресурси е ключът към подобряване на системата,“ коментира той, посочвайки, че настоящото неефективно разходване на ресурсите в здравеопазването често води до липса на финанси за важни области като профилактика и превенция.

"Електронизацията на здравеопазването ще бъде революция, която ще позволи по-добро управление на процесите и ще спести ресурси."

Друг голям проблем е в недостига на медицински кадри - като според д-р Симидчиев системата е изправена пред сериозна криза първо по отношение на медицинските сестри. Нужни са два пъти повече от кадрите, с които разполагаме.

Разговаряме с д-р Симидчиев и за рекордните нива на предотвратима смъртност в България.

"Здравеопазването е инвестиция, не разход. Трябва да инвестираме в превенция и профилактика, за да предотвратим заболяванията, а не да лекуваме късните фази на болестите", категоричен е д-р Симидчиев.

  • Как електронното здравеопазване ще промени системата?
  • Как можем да се справим с кризата с медицинските кадри и да намалим предотвратимата смъртност?
  • И защо здравната система е толкова зависима от политически влияния?
  • Може ли постоянните избори да са токсични за демокрацията?

Отговорите на тези въпроси и още – гледайте д-р Александър Симидчиев в новия, 171-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ