Кметът на София Васил Терзиев направи опит да успокои шофьорите в столичния градски транспорт, които са в стачна готовност, с предложение за бонуси. Водачите в по-трудните линии ще бъдат по-добре заплатени, предвижда се и въвеждане на категории. Предложената бонусна система ще бъде свързана с минималната работна заплата и за следващата година ще струва на столичния бюджет общо около 15 милиона лева.

Това се разбра днес на пресконференция, на която участваха Терзиев и зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов.

"Искам да благодаря на екипа ми за това, че за пореден път успяха да намерят решение на проблем, който засяга дългогодишни натрупани проблеми в системата. Такива, каквито решихме с 21 млн. лева допълнително финансиране, с 15% увеличение на заплатите и със започване на една амбициозна програма за подмяна на подвижния състав, както и на условията на труд", каза Терзиев.

Столичният градоначалник е запознал синдикатите с предложението за бонусната система, разбра се още от думите му. До средата на другата седмица синдикалните организации ще информират членовете си за него и ще бъде подписано споразумение, което ще успокои системата, увери още Терзиев.

Зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов заяви, че офертата за бонусната система е съобразена с исканията на работниците и синдикатите. Според него тя е "изключително справедлива, може би от първия път няма да е най-идеалната, но със сигурност е едно добро начало, което ще намали разликата в заплатите и в това как шофьорите и администрацията се подкрепят."

Междувременно по-рано на брифинг общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян обвини кмета за тежкия трафик, „кошмарните задръствания“, проблемите с пътната безопасност и обслужването на града. Той съобщи, че заради това се внася искане за изслушване на Васил Терзиев на извънредна сесия на Столичния общински съвет (СОС) следващия четвъртък.

"Виждате, че за по-малко от една година политическите слогани и политическите заклинания по билбордовете, предизборната кампания, които бяха писнали от задръствания, се превърнаха в тежки политически мемета. Целият град се подизграва на Терзиев и на Бонев заради това, че от сутрин до вечер, без изключение, картата на София свети в червено", заяви Хекимян. 

От ГЕРБ-СДС поискаха още столичният кмет да представи план, по който да бъдат извършени ремонтите в есенно-зимния сезон. 

Общинският съветник Димитър Вучев коментира темата със заплащането в градския транспорт, като каза, че първото увеличение за възнагражденията на шофьорите с 15 % вече е било изплатено, а въпросът е какво става с второто и с бонусната система. Над 600 млн. лв. стоят по сметките на Столичната община, затова оправданията, че няма пари за бонусната система изглеждат несериозно, допълни Вучев.