Кой е русофил и кой е русофоб? Добре е да постигнем поне някакво елементарно съгласие по този въпрос, защото употребата на двете думи застрашително зачестява. Едни се самоопределят с тях, други се обиждат с тях. Трети обаче искаме да знаем кой какво влага в тези думи, за да не стават обърквания.

И понеже никога не бих искал да бъда определян с някое от двете понятия – нито аз, нито някой от близките ми – реших да бъда прекалено внимателен с употребата им. Защото ми се струва, че идеята за разделението е опорната точка на опорните точки. Или си русофил, или си русофоб... Допуснем ли да стоим зад подобни етикети,

вече сме в капана.

Не може разумен човек да позволи да бъде класифициран по оста фили/фоби. Без значение дали пред популярните наставки стоят руснаците, американците, германците, турците, китайците дори. Предпочитам да вярвам, че всички хора са -фили и виждат доброто във всички други около себе си. Харесвам Висоцки, харесвам и Франк Синатра. Това къде ме поставя по скалата?

Харесвам и Гари Каспаров. Това дали ме прави русофил? Любимият ми роман е „Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин“. Това какъв ме прави? Възхищавам се чисто професионално от изпипването на новинарските емисии по руските телевизионни канали. Вече съм русофил, нали?

А сега да започна ли да изреждам примери от американския свят, на които се възхищавам?

Спосибо very much!

Отказвам да падна в капана на опорната точка, която дели хората на русофили и русофоби. Ако не одобряваш политиката на Путин, ставаш -фоб. Ако не наричаш Европа гейропа, ставаш -фоб. Ако не оправдаваш войната в Източна Украйна, ставаш -фоб.

Забелязал съм, че с думата „русофили“ се самонаричат хора, според които България винаги трябва да приветства политиката на Русия, да одобрява действията на руското ръководство и да симпатизира на идеите на руското ръководство. Напълно легитимен избор за всеки, особено в една свободна държава като България. На коя Русия обаче?

Ако не разбирате въпроса, мога да заместя Русия с Германия, за да стане по-ясно. Има хора – дори и в историята, които са убедени, че България винаги трябва да върви заедно с Германия. Коя Германия обаче? На Конрад Аденауер или на Адолф Хитлер?

И понеже в руския случай това разграничение не хваща дикиш – поне моят опит за разговори показва това, затова мисля, че е по-правилно да приемаме самоназоваването с думата „русофил“ като упражняване на Чл. 37, ал. 1 от Конституцията на Република България:

"Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними."

Както всеки има правото да се определи като християнин, мюсюлманин или евреин, без никой да има право да изпитва тази принадлежност и да търси логическите несъответствия, така и всеки има правото да се нарече русофил. Въпрос на вяра е.

Русия или Кремъл?

Нещата могат да станат още по-разбираеми, ако заменим „русофил“ с „кремълофил“. Дълга тема е защо не малко хора се чувстват съпричастни към политиката на самодържеца на Кремъл (който и да е той), но тази съпричастност е факт. Замяната на думите може да направи разговора малко по-трезвен и да го различи поне малко от агиткаджийското противопоставяне „левскари-цесекари“.

Когато десетки хиляди руснаци протестираха мълчаливо след убийството на Борис Немцов, това какви чувства предизвиква у русофила? Тези хора също са руснаци. Но понеже т.нар. русофил отхвърля тяхната позиция, то по-коректно би било да го наричаме кремълофил. Т.е. съгласие с политиката на ръководството.

В последните месеци кремълофилите изпитват сериозна трудност с намирането на доводи в подкрепа на политиката на Владимир Путин, но все пак се справят. Следват малка част от противоречията, които вие може и да забелязвате, но религиозно привързаните не намират за важни.

Пропагандата казва, че:

Русия е нападната – всеки е свободен да усеща света по свой начин, но човечеството се е научило да различава факти от чувства. Ако има нападната държава, то тя е съседна на Русия, а не Русия.

Опонентите на Русия са фашисти – историята обаче помни, че фашизмът е система, която не търпи различните – евреи, роми, хомосексуални. Точно Русия на Путин приема закони, които ограничават свободите, а антизападните протести – дори и у нас – не пропускат да почетат „еврейските заговори“.

Америка иска да попречи на сътрудничеството между Европа и Русия – с коя Европа иска да си сътрудничи Русия? С тази, която нарича гейропа или с тази, която обвинява във „вероломно нападение“ заради наложените санкции?

Путин направи много компромиси като прие примирие в Източна Украйна – нали нямаше общо със сепаратистите? Как така успя да направи много и да ги убеди да приемат споразумение?

Всички знаем, че американците... - да, те убиха Немцов, те свалиха и малайзийския самолет. Не ни трябват доказателства. Това го чух по националното радио.

И още много и много примери, които показват, че логиката не е част от полето на действие на понятието „русофил“. За всички ни ще бъде по-лесно да не попадаме в капана и да не се опитваме да делим българския народ на русофили и русофоби. Както не се делим на християни и христофоби, мюсюлмани и ислямофоби, и т.н. А който се чувства добре в състоянието на религиозна привързаност към Кремъл, да бъде така добър да подаде необходимите документи в Дирекцията по вероизповеданията.