Българите ще могат да почувстват истински предимствата на европейскто си членство тази година, защото краят на кризата се вижда, предрече днес заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

С „Да живее България!“ тя поздрави десетки представители на българската диаспора в Брюксел, които отбелязаха националния празник в централното фоайе на Европейската комисия.

„Ние имахме голямо желание да влезем в Европейския съюз, но влязохме в него, когато той влезе в криза“, каза Георгиева.

Тази година обаче се очаква всички икономики  в ЕС да отбележат положителен растеж, което не се е случвало от шест години, съобщи тя.

В същото време България ще има да усвоява 4,5 милиарда евро (9 милиарда лева) от изминалия седемгодишен програмен период на ЕС и 16 милиарда евро (32 милиарда лева) от новия програмен период, подчерта Георгиева.

„Парите не просто трябва да бъдат усвоявани, а да работят за хората“, каза тя. Георгиева призова също правителството да направи необходимите структурни реформи и да възстанови финансовата стабилност на страната.

„Много се гордея с Европа, не само защото продължаваме да сме най-голямата икономика в света, но ние сме най-справедливото общество в света. Неравноправието е най-малко в Европа“, каза Георгиева. „Освен това ние сме онова семейство на нации, което най-вече е обединено от общи ценности“.

Тя откри изложба от картини на млади български художници от колекцията на белгийския меценат Юго Вутен. Три четвърти от платната и скулптурите в нея са на български автори.

Министърът на образованието и науката Тодор Танев подари реплика на съд от тракийско съкровище на колекционера, която беше приета от негов представител. Вутен е в болница.

За публиката свири българската 0контрабасистка Юлита Фъсева със свои колеги от филхармонията на Антверпен.