Русия отново започна да атакува чуждестранни кораби, превозващи зърно от Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

„Само днес няколко чуждестранни граждански кораба бяха атакувани от руски балистични ракети. Проблемът с износа на зърно се завръща. Русия атакува корабите, които досега плаваха свободно по коридорите от Одеса през Черно море. Изглежда, отново износът на зърно е под военна заплаха от Русия“, констатира Борел.

На Владимир Путин не трябва да бъде позволено да застрашава сигурността на прехраната на света или да успее в усилията си да превърне зимата в оръжие, категоричен бе той.

„Путин смята да хвърли Украйна в тъмнина и студ и затова атакува специално енергийната инфраструктура. Миналата година той не успя, трябва да се провали отново“, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

В заседанието по видеовръзка е участвал украинският външен министър Андрий Сибига. Той е коментирал някои елементи от плана за победа на президента Владимир Зеленски. Самият Зеленски смята да го представи пред лидерите на страните членки на Европейския съвет на 17 и 18 октомври в Брюксел.

„Има стратегическа логика в политическото и военното укрепване на Украйна, да да бъде принуден Путин да преговаря. Макар, че трябва да призная, че перспективата изглежда много далечна. Говорихме за военна подкрепа, защото смятаме, че мирът не може да бъде бъркан с капитулацията“, каза още Борел.

Сред обсъжданите теми са били и санкциите срещу Русия заради войната, най-вече борбата с тяхното заобикаляне, той като то помага на военната машина на Кремъл да продължава да работи. Има обаче напредък в противопоставянето на заобикалянето.

„Необходимо е обаче много повече. Твърде често виждаме електронни елементи от западни марки, когато правим „аутопсия“ на руските оръжия. Трябва да продължим борбата със заобикалянето на санкциите, а тя започва у дома, не само в страната, където се извършва заобикалянето чрез реекспорт. Трябва да увеличим надлежната проверка на компаниите, изнасящи критични елементи за трети страни. Необходими са повече санкции срещу руския сенчест флот“, допълни шефът на европейската дипломация.

По думите му способността на Русия да изнася въглеводороди също удължава войната. Увеличава се броят на корабите от сенчестия флот, позволяващи на Москва да изнася петрол над наложения от Запада ценови таван. Затова Борел поиска предложения за засилване на санкциите срещу корабите.

Същевременно страните членки (Съв3тът) на ЕС приеха днес първия пакет от санкции срещу Иран заради доставката на балистични ракети и дронове за Русия, които подпомагат войната в Украйна.

Военната помощ за Киев е от жизнена важност и за страната, и за нейната армия. Затова ЕС ще удължи с две години мисията си за военно обучение в Украйна.

Жозеп Борел настоя, че е необходимо най-после постигането на консенсус за неговото предложение и деблокирането на помощта за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Помощта постоянно бива блокирана от Унгария. Първият европейски дипломат увери, че ЕС почти е „стигнал дотам“.

„Не става дума толкова за Украйна, колкото до страните, осигурили военна помощ. Те очакват възстановяване на разходите за нея“, поясни Борел.

Борел изрази надежда, че външните министри няма да му развалят последния Съвет „Външни работи“, който е през ноември. На 1 декември би трябвало да встъпи в длъжност новата Европейска комисия. Борел няма да бъде в нея.

Съветът санкционира по-рано днес и ръководството на автономния регион Гагаузия в Молдова заради дестабилизирането на страната.