Сезонът на откриването на нови антични статуи из българските земи продължава. След Хераклея Синтика днес от Archaeologia Bulgarica разпространиха информация на Регионалния исторически музей във Варна за нова находка - първа изцяло запазена статуя от Одесос.

Открита е мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст. Представен е мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изобразения: Г(ай) Марий Хермоген. Липсва му само дясната китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация, преди да влезе в експозиция.

Статуята е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси, извън крепостните стени на античния град. За нея своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев. Предварителната датировка на скулптурата е към края на II – първата половина на III век, пишат от Archaeologia Bulgarica.

Втората статуя от Хераклея Синтика отива в София

Втората статуя, открита при разкопките в античен град Хераклея Синтика, ще бъде изложена за първи път в центъра на София.

Това съобщава за БТА Катя Стоянова - ръководител на проект "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика.

"Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство", допълни Стоянова.

Очаква се до края на октомври втората статуя, която е с пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей, където ще бъде реставрирана. В момента се подготвя документацията, която изисква процедурата по превозване и реставриране.

Има голям интерес към двете статуи, а първите, които проявиха желание да представят втората статуя, са именно археолозите от Националния археологически музей. Постигната е договорка статуята да бъде изложена в центъра на София по повод Деня на археолога през февруари 2025 година, когато трябва да приключи процесът за възстановяването на статуята, поясни още Стоянова. 

Първата статуя ще бъде изложена в Градски исторически музей - Петрич. В момента тя се реставрира от Китан Китанов, който смята, че статуята е в добро състояние.  Възстановяването на първата статуя, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, се случва пред погледа на посетителите на Исторически музей - Петрич, благодарение на специално обособен за целта параван. 

Заявено е желание двете статуи, открити по време на разкопките в античен град Хераклея Синтика, да бъдат изложени и извън страната, но това е предмет на допълнителни договорки.