Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми се срещна с премиера Бойко Борисов – това е първата му среща в България. В рамките на деня Коми ще се види още с председателя на ДАНС Владимир Писанчев, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Джеймс Коми заяви, че България и САЩ ще продължат съвместно да се борят срещу организираната престъпност, тероризма и кибер престъпността.

„Престъпниците направиха света по-малък с помощта на интернет. Америка и България са съседи в този смисъл и заедно трябва да направим света по-малък, за да не избяга никой от отговорност“, каза в краткото си изявление след срещата шефът на ФБР.

Премиерът Бойко Борисов също бе лаконичен и декларира, че България поема ангажимент да продължи да работи добре, както и с предишното ръководство на ФБР.

Нито Коми, нито Борисов уточниха повода за посещението. Не споменаха и нищо по-конкретно за поетите ангажименти.

Журналистите не получиха възможност да зададат нито един въпрос.

Единственото отклонение от шаблонните фрази бяха думите на Джеймс Коми, че са си спомнили с Бойко Борисов „някои дейности, с които се занимавахме, когато бяхме по-млади“. Очевидно става дума за годините, когато Борисов бе главен секретар на МВР, а Коми – зам.-главен прокурор.