Комисията за финансов надзор обяви стратегия за регулация на финтех сектора. В нея се предвиждат и комуникационни дейности на институцията, информиращи за потенциалните рискове от инвестициите, както и консултации за иноваторите. 

Сред приоритетите, които органът изброява в документа, е подкрепа за иновациите в небанковия финансов сектор, "като допринася за развитието на регулаторна среда, която насърчава креативността и същевременно гарантира безопасност и интегритет".

Към тази амбициозна задача, КФН дава и заявка да дискутира директно с иноваторите разработването на нови финансови решения "чрез функциониращия Иновационен център". Поема се и ангажимент за инфориране за новите предизвикателства в сферата.

"Ключова инициатива ще бъде създаването на Финтех консултативна платформа, съставена от експерти, потребители, както и от представители на академичните среди, информира разпространената стратегия. "Целта на платформата ще бъде да предостави текуща информация за въздействието на финансовите иновации върху пазара и евентуално да направи препоръка за регулаторни нововъведения. Платформата ще предоставя възможност за обсъждане на тенденциите, потенциалните рискове и възможностите, произтичащи от новите технологии и бизнес модели във финтех сектора."

КФН посочва като цел да насърчава иновации, с които се приобщават повече граждани към активно участие в небанковия финансов сектор. Институцията отбелязва и че е необходимо "създаването на среда за насърчаване на финансови иновации, приобщаващи граждани в риск като социално слаби, хора с увреждания, малцинствени групи и други, които да имат лесен достъп до финансовите пазари."

Освен това комисията ще разработва информационни материали за стандартите за сигурност на данните, "като операциите с криптоактиви и използването на AI във финансовите услуги." Идеята е да се осигурят ясни указания за съответствие на финтех компаниите, гарантиране на защитата на потребителите и вземане на информирани решения.