Повече от 2500 сайта за хазартни игри в интернет на дружества без действащ лиценз, са били премахнати от Националната агенция за приходите (НАП) през 2024 г., съобщиха от институцията.

Само през последния месец изпълнителният директор на НАП е издал близо 640 решения за спирането на онлайн платформи, развиващи дейност без нужния лиценз по Закона за хазарта.

Сайтовете имат срок от 3 дни да преустановят дейността си след публикуване на решението в страницата на НАП, пише още в прессъобщението, цитирано от БТА.

В случай, че след изтичане на посочения срок платформите продължават да бъдат достъпни в България и през тях може да се правят онлайн залози от участници в страната, НАП сезира съда. След това магистратите издават разпореждания към доставчиците на интернет услуги да прекратят достъпа до сайтовете и техните поддомейни, обясняват от приходната агенция. 

Решенията на изпълнителния директор на НАП, както и разпорежданията на Софийския районен съд, са публикувани в рубриката "Онлайн хазарт" в сайта на приходната институция. НАП поддържа и актуален списък на интернет страниците, чрез които се организират хазартни игри от лица без лиценз по Закона за хазарта. 

Ако потребител попадне на нерегламентирана онлайн платформа за залози, той може да подаде сигнал към НАП на имейл: illegal_gambling@nra.bg.

В края на миналата седмица служебният кабинет публикува за обществено обсъждане проект за наредба, регламентираща правилата за онлайн хазарта в България.