Amazon разширява своята серия електронни четци с първото устройство с цветен дисплей – Kindle Colorsoft Signature Edition. Новият модел е проектиран така, че да предостави "богати, хартиени цветове", позволяващи на читателите да виждат корици на книги, изображения, комикси и графични новели точно както са замислени от авторите. Устройството позволява и маркиране на пасажи в различни цветове, вместо стандартното сиво.

Компанията заявява, че освен подобреното цветно изживяване, новият Kindle осигурява и отличен черно-бял режим. Устройството предлага висок контраст, резолюция и яснота както при цветни изображения, така и при текстови страници. Дори при увеличение на изображенията, те не изглеждат пикселизирани, твърдят от Amazon. По време на събитие, на което бе представен новият четец, демонстрацията на комикси показа, че цветовете са точни и ярки – дори под пряка слънчева светлина.

Kindle Colorsoft Signature Edition е базиран на популярния Paperwhite Signature Edition, но с добавен цветен дисплей. Този модел обещава и с 25% по-бързо прелистване на страници спрямо предишната версия. Въпреки че използването на цветен дисплей може да забави работата на устройството и да намали контрастното съотношение и живота на батерията, Amazon е предприела хардуерни и софтуерни подобрения. Сред тях са използването на нитратни LED светлини и специален алгоритъм, който подобрява цветовете и яркостта без да размие изображенията.

Конкуренцията вече е тук

Докато Colorsoft е първият Kindle с цветен дисплей, Amazon не е първата компания, която въвежда цветна електронна хартия. Конкуренти като reMarkable Paper Pro, Kobo, Boox, PocketBook вече предлагат устройства с цветни дисплеи.

Kindle Colorsoft обаче е с по-достъпна цена от много от тези устройства - $280, а вероятно и с по-качествен дисплей от по-бюджетните варианти. Предстои да започне да се доставя на 30 октомври.

Amazon се стреми да привлече потребителите с иновации като цветен дисплей и по-бързи реакции на устройството, но ще трябва да се състезава с вече утвърдени алтернативи на пазара.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".