"Директорът на театъра натиска копчето за превеждането на заплатите."

"Няма нищо, което да доказва вината ми и в това се увериха всички."

Това заяви програмистът Петко Писков, който беше посочен като "мозъка на схемата" за източването на държавните театри.

Според него прокурорът не е бил безпристрастен и го е набедил. Неговата роля била само техническа.

"При 5 тома доказателства, нито едно не ме свързва с обвиненията от прокуратурата. Мерилото на прокурора спрямо мен не беше еднакво и не беше "невинен до доказване на противното", твърди още той.

Нямало как да се подаде нито един документ към НАП или НОИ, както и че софтуерът няма автоматична връзка с тези институции. Според него всеки директор определя кой да има достъп до системата, както и че промяна във възнагражденията на служителите се прави единствено след заявка от страна на директора. 

Софтуерът, който е разработил, бил стандартен инструмент за управление на билети и финансови операции. Той твърди, че не било възможно да се използва за незаконни транзакции без одобрение от ръководството на театрите. Обвиняемият подчертава, че директорите имат задължението да подписват и контролират всяка финансова операция, което означава, че той не можел самостоятелно да осъществява финансови действия.

В началото на септември разследващите установиха, че чрез фиктивно назначаване на служители в Разградския филхармоничен театър са източени почти един милион лева от бюджета на Министерството на културата. Същата схема беше осветена и в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян, с по-малък размер на присвоените средства. 

Прокуратурата повдигна обвинение на общо петима души, сред които на директорите на театрите в Разград и Смолян – съответно Левон Манукян и Румен Бечев. Петко Писков е имал и договорни отношения с Пазарджишкия драматично-куклен театър. Но след започването на проверката през октомври миналата година, неговият договор е бил едностранно прекратен.

Писков беше задържан. Той обжалва мярката си пред Апелативния съд в Пловдив, който се произнесе, че „нищо до момента не свързва Писков с разследваните престъпления“. Така миналата седмица той беше пуснат под гаранция от 15 000 лв.

Схемата за източванията не е могла да се задейства без участници в Министерството на културата. Преди дни служебният министър на културата Найден Тодоров каза, че не един, а двама души са били замесени, но не обяви имена, докато не приключи разследването и проверките.