Нито един лидер на страна членка от НАТО не е оспорил на срещата на пакта през юли бъдещото членство на Украйна в пакта.

Така отговори на въпрос на Клуб Z постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит по време на телефонен брифинг да журналисти в Брюксел. Тя бе помолена да коментира думите на Роберт Фицо отпреди десетина дни, че ще блокира присъединяването на Украйна към Алианса, докато е премиер на Словакия.

Смит говори преди започващата днес двудневна среща в Брюксел на министрите на отбраната на държавите от НАТО.

Дипломатката припомни, че на срещата във Вашингтон по повод 75 г. от основаването на пакта не е имало никакви проблеми, когато лидерите са заявили ясната си позиция за Киев. И тя е, че пътят на тази страна към членство в НАТО е необратим.

„Моето усещане е, че лидерите продължават да имат пълно съгласие. Наистина може да имаме дискусии и дебати за времето и механизма по въпроса как ще се случи това и кога ще се случи. Но важното е нашите приятели в Украйна да разберат, че нито един лидер на тази среща през лятото оспори тази всеобхватна предпоставка. Мисля, че нашите приятели в Украйна трябва да се фокусират върху това и да разберат, че този ангажимент е твърд. Украйна ще стане член на този алианс“, каза Джулиан Смит.

Друга тема, която министрите ще обсъждат, ще бъде борбата срещу „Ислямска държава“ (ИД). Шефът на Пентагона Лойд Остин ще събере колегите си от страните членки, които имат военнослужещи в Глобалната коалиция за победа над ИД. Фокусът на срещата ще бъде приспособяване към заплахите, произтичащи от групировката в Близкия изток и по целия свят.