България е намалила със 70 на сто опитите за нелегална миграция отвън в сравнение с 2023 година.

С това се похвали днес пред български журналисти в Брюксел премиерът Димитър Главчев. Той участва в Европейския съвет, срещата на върха на ЕС.

Едновременно с това има трикратно увеличаване на задържанията, допълни министър-председателят. И изрази увереност, че това ще бъде отчетено от лидерите на другите страни членки.

Идеята за изнесени центрове за мигранти, или т. нар. хъбове, в трети страни, никак не е лоша, каза още Главчев. Тя се съдържа в писмото на Урсула фон дер Лайен до лидерите, изпратено в навечерието на Европейския съвет.

„Имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. Ще го подкрепим. Все още не сме започнали преговори с Турция. Всъщност нямаме и друг избор, потокът иде оттам. Но те достатъчно добре пазят границата от наплив на мигранти. Като се замислим, основният център е в Турция, като знаем колко милиона мигранти има там. Няма нужда и от допълнителни преговори“, смята служебният премиер.

Българското правителство няма да отстъпи от позицията на Народното събрание за Украйна, отговори Главчев на журналистически въпрос. Днес президентът на страната Володимир Зеленски трябва да представи пред лидерите в Брюксел своя план за победа. Премиерът ни обаче смята, че това е по-скоро формула за мир.

Колкото до ситуацията в Близкия изток, позицията на спраната ни е, че трябва да има сдържаност и деескалация, изтъкна Димитър Главчев.