"Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел.

Винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само поради обстоятелството, че Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат."

Това пишат днес в своя позиция от Софийската адвокатска колегия, които са против евентуалното избиране на Борислав Сарафов за главен прокурор.

Така те стават поредните, които отправят призив към ВСС да не провежда или поне да замрази процедурата до избирането на нов състав на кадровия орган.

Това вече направиха Висшият адвокатски съвет, Съюзът на съдиите в България, коалицията ПП-ДБ и други.

Адвокатите припомнят и "случая Гешев":

"Това, обаче, вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с „избора“ и „освобождаването“ от длъжност на последния главен прокурор е достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин".

Юристите посочват и какво, според тях, е решението:

"Всеки орган у нас да изпълни законовите си задължения своевременно, в условията на прозрачност, откритост и обоснованост, така че да няма никакви съмнения, че формалното спазване на процедури прикрива предварително взети решения от лица, които не са част от състава на съответния орган.

От адвокатските колегии отправят призив към всички български граждани да се присъединят към тях на мирен протест на 25.10.2024 г., 12.30 ч., в защита на правовата държава (целия документ от адвокатските колегии виж най-долу). Те са подкрепени от адвокатските съвети или председателите на всички 27 адвокатски колегии в страната.

Със своя позиция днес излязоха и от Пленума на ВСС. Кадровиците не просто съобщават, че са конституционно установен орган, че имат пълното право да предлагат "тримата големи" и че това е свързано с императивни срокове в закона.

А се обръщат към...

"... останалите власти и всички конституционно установени държавни органи да не преминават границите на правовия ред и в битката за надмощие на собствените им каузи да не обезсмислят базисните принципи на функциониране на правовата държава, защото това е бумеранг за всички нас.

Самите членове на Съвета по много интересен начин апелират, "когато представителите на останалите власти и конституционни органи намират за нецелесъобразно изпълнението на определени законови правомощия на ВСС, да инициират изменение или отмяна на закона, или да упражнят признатите им от закона други средства за препятстване на това изпълнение".

И припомнят саркастично:

"Забележителен е фактът, че през 2023 г., когато ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, липсваха възражения за нелегитимност и морален интегритет на съвета."

Те се оплакват и че са необходимият грешник:

"Неуспехът от неслучващата се десетилетия законова съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС и съдебната система, които тенденциозно и непрестанно се третират като необходимия грешник за провала на всеки опит да се „прекрои“ системата".

Ето и целия текст на позицията на Пленума, изразена днес:

Позиция на Пленума на Висшия съдебен съвет във връзка с конституционно установените му правомощия за избор на главен прокурор на Република България и председател на Върховния административен съд

Висшият съдебен съвет е конституционно установен орган, в чиито правомощия е и задължението да направи в императивно определените в закона времеви рамки предложение до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

Висшият съдебен съвет изпълнява еднакво стриктно всички свои законови правомощия, сред които са  и избор на административни ръководители на органите на съдебната власт, назначаване и освобождаване на магистрати, включително на висши магистратски длъжности и др.

Призивите от последните дни на представители на останалите власти и на НПО да не се провеждат или да бъдат спрени откритите процедури за избор на председател на ВАС и главен прокурор, по същество са искания към ВСС да наруши пряко Основния закон и да прояви правен волунтаризъм, което е недопустимо и би поставило въпроса за отговорността на членовете на съвета.

Принципът на върховенство на правото изисква в случаите, когато представителите на останалите власти и конституционни органи намират за нецелесъобразно изпълнението на определени законови правомощия на ВСС, да инициират изменение или отмяна на закона, или да упражнят признатите им от закона други средства за препятстване на това изпълнение. Законовите норми по дифиниция са отражение на господстващия в обществото морал и затова изпълнението на конституционно установените правомощия на ВСС не може да бъде неморално.

Всичко останало е демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт, които невидимо рушат правовия ред и позволяват усещането за беззаконие да се мултиплицира във всяка част от обществото.

Забележителен е фактът, че през 2023 г. когато ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, липсваха възражения за нелегитимност и морален интегритет на съвета.

Неуспехът от неслучващата се десетилетия законова съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС и съдебната система, които тенденциозно и непрестанно се третират като необходимия грешник за провала на всеки опит да се „прекрои“ системата по вижданията на една или друга обществена група, без да се търсят истинските причини за проблемите в работата на съдебните органи.

Внушенията за липса на морален интегритет и нелегитимност на състава на съвета, за зависимост от политическата конюнктура и др., явно са част от политическата реторика в условията на поредни предсрочни парламентарни избори, но представляват груба и безпринципна намеса в независимостта на съдебната система.

Припомняме, че функционирането на настоящия състав на ВСС при условия на изтекъл мандат не е по вина на ВСС, който изпълни задълженията си и проведе през 2022 г. избор на членове от съдебната квота, но поради липсата на избрани от НС членове на съвета от парламентарната квота продължава да функционира и това е признато от Конституционния съд като „несъщинско удължаване“ на мандата, като „защитен механизъм …за продължаване на дейността на държавния орган“ и „допустим способ за възпиране на фактическо изменение на предвидения от Конституцията баланс на властите и органите на държавата“. Решенията на КС са задължителни за всички правни субекти в Република България.

Апелираме към представителите на останалите власти и всички конституционно установени държавни органи да не преминават границите на правовия ред и в битката за надмощие на собствените им каузи да не обезсмислят базисните принципи на функциониране на правовата държава, защото това е бумеранг за всички нас.

А ето и пълния текст на обръщението на адвокатурата:

Уважаеми колеги,

Уважаеми дами и господа,

На 12.09.2024 г., почти две години след изтичане мандата на всички изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), беше възобновена процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България.

Въпреки обществените и професионални призиви към членовете на ВСС да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, тъй като се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат, в последния ден за номинации – на 11.10.2024 г., беше издигната една единствена кандидатура за нов главен прокурор: тази на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор.

Това, обаче, вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с „избора“ и „освобождаването“ от длъжност на последния главен прокурор е достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин. Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко  именно легитимният орган ги е приел.

Винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само поради обстоятелството, че Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат.

Всичко това е резултат от дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме.

Последните промени в Конституцията, критикувани преди приемането им от правната общност, в голямата си част бяха обявени за противоконституционни, с което допълнително се блокира възможността за нормалното функциониране на държавата и се наруши балансът между законодателната, изпълнителната и съдебната власти.

Стигна се до там, че всеки от органите в държавата на практика не изпълнява задълженията, вменени му от Конституцията и законите на Република България, и се прехвърля отговорността между един и друг орган. Множество органи – не само ВСС и Инспекторатът при ВСС, действат в условията на изтекъл мандат, което създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ „безсрочно“ и безконтролно.

Какво е разрешението?

Всеки орган у нас да изпълни законовите си задължения своевременно, в условията на прозрачност, откритост и обоснованост, така че да няма никакви съмнения, че формалното спазване на процедури прикрива предварително взети решения от лица, които не са част от състава на съответния орган.

            Народното събрание, Общото събрание на съдиите, на прокурорите и следователите – да излъчат свои представители за нов Висш съдебен съвет.

            Действащият Висш съдебен съвет – да прекрати откритата процедура по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен съд до сформирането на нов Висш съдебен съвет, за да осигури възможност новоизбраният ВСС в рамките на своя мандат, да започне нова процедура и да направи легитимен избор на най-важните органи в съдебната система, като даде възможност за номинации на кандидати от всички органи с правомощия за това.

            Призоваваме единственият кандидат за главен прокурор – и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на Прокуратурата на Република България, на съдебната система, а и на държавността като цяло. Акт на правна съвест и морална доблест е да не се приеме номинация и предстоящ избор в процедура от орган с изтекъл мандат, когато липсва безспорно обществено доверие за единствения кандидат. Акт на правна съвест и морална доблест е Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев[1]. Вярваме, че с подобен акт единственият кандидат ще възстанови част от изгубеното доверие в органите на съдебната система, като даде възможност на новоизбран Висш съдебен съвет да проведе нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.

            Призивът е към тези, които могат да вземат лично, свободно и честно решение по вътрешно убеждение – независимо от външни влияния.

            Задължение на адвокатурата е не само да защитава правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, но и всеки път, когато са поставени на изпитание устоите на демократичната държава, да реагира – за да бъде съхранена правовата държава. Изразяването на позиции, с които се фокусира вниманието на обществото върху проблеми и процеси, които се извършват в разрез с основните ценности на правото, каквито са изискванията за прозрачност, демократичен, свободен и обоснован избор и надлежно функциониране на органите на държавата и опитите тези становища да бъдат политизирани с внушения за „овладяване“ или зависимости от различни лица извън адвокатурата намираме за недопустимо посягане на независимостта, свободата и самоуправлението на адвокатурата, както и на устоите на демокрацията.

            Обръщаме се с призив към всички колеги адвокати и към всички граждани да излязат на мирен протест на 25.10.2024 г., от 12.30 ч., пред сградата на Съдебната палата в гр. София или пред съдебните палати в своя град, с което заедно да изразим несъгласието си с продължаващата нелегитимна процедура по избор на главен прокурор, с продължаващата конституционна, политическа и институционална криза, която руши устоите на демокрацията и правовата държава.

Денят 25-ти октомври е особено подходящ.

На 25-ти октомври се отбеляза Денят на европейския адвокат и европейските правни общества, а тази година темата е независимостта и самоуправлението на адвокатурата и приноса ѝ за по-силни демокрации (Independent lawyers, stronger democracies).

Нека бъдем заедно и да покажем, че сме общност, ангажирана с проблемите на обществото, защото правосъдието е висша ценност за хората, чиито интереси сме призвани да защитаваме.

Отправяме и призив към всички български граждани да се присъединят към нас на мирен протест на 25.10.2024 г., 12.30 ч., в защита на правовата държава.