Новото поколение военни дронове с изкуствен интелект вече е факт. Те са разработени за нуждите на морската пехота на САЩ като част от мащабната програма за модернизация Force Design и включват модели с повишена автономност и адаптивност. Сред тях са и дронове, способни да нанасят "смъртоносно прецизни удари".

Новите модели са компактни и имат вертикално излитане и кацане (VTOL), което ги прави лесни за разполагане от всякакви локации. Основните конфигурации включват стандартен дрон за наблюдение и разузнаване и по-мощен вариант, снабден с взривни муниции за бойни мисии. Така наречените "камикадзе" дронове могат да идентифицират цели, да се насочат към тях и да детонират товара си.

Модулна система и лесно управление

Бойният модел на дроновете поддържа разнообразие от муниции, включително противопехотни и противотанкови, като операторите могат да сменят бойните глави според нуждите на конкретната мисия. Модулната система улеснява ползването и адаптацията им на бойното поле.

Една от основните предимства на новите дронове е лесното им сглобяване и бързо пускане в действие – процесът отнема по-малко от 5 минути. Те са оборудвани с напреднала AI система, която значително намалява нуждата от сложни операции и продължително обучение. Това ги отличава от по-старите модели, които изискват по-голяма подготовка и внимание от операторите.

Усъвършенстван изкуствен интелект за бойни операции

Под капака дроновете използват тактически AI софтуер, който позволява бързо намиране и проследяване на цели, а при нужда – нанасяне на точни удари. За разлика от т. нар. дронове с изглед от първо лице (FPV), които изискват прецизно управление, новите модели с изкуствен интелект намаляват нуждата от човешка намеса. Технологията прави възможно ефективното използване на дроновете в реално време при променящи се бойни условия.

Тези нови разработки са част от по-широкото усилие на САЩ да модернизират военните си технологии, предоставяйки на силите си по-голяма гъвкавост и бързина на бойното поле. Интеграцията на изкуствен интелект и усъвършенстван софтуер позволява автономна работа и по-ефективно използване на бойните ресурси.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".