По разпореждане на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и в съответствие с договора за заем, сключен на 16 август 2024 г. между „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Мини Марица-изток“ ЕАД, днес холдингът преведе на минната компания 16 млн. лв. Средствата са предназначени за изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в мините за септември. През ноември предстои нов превод в размер на 28 млн. лв., с който ще бъдат изплатени заплатите за октомври, информира Министерството на енергетиката.

От ведомството припомнят, че по решение на министъра на енергетиката Българският енергиен холдинг вече предостави целево финансиране на „Мини Марица-изток“ в общ размер на 56 млн. лв. за осигуряване на необходимия финансов ресурс, свързан с изплащане на заплати на служителите през месеците юли и август, социално осигуряване, плащания към бюджета и други.

Ползването на всички тези средства е възможно, благодарение на подписаното рамково споразумение за финансиране в размер до 100 млн. лв. от БЕХ и 50 млн. лв. от търговска банка, където холдингът е съдлъжник.

Отделно от това, през октомври 2024 г. БЕХ и „Мини Марица-изток“ подписаха ново рамково споразумение за финансиране в размер на 100 млн. лв. до 30 юни 2025 г. Чрез неговото действие ще бъдат осигурени средства за изплащане на трудови възнаграждения на работещите в мините и задължения на дружеството към бюджета през предстоящите месеци.

„Мерките, които предприемаме, ще осигурят нормалната и безопасна експлоатационна дейност на рудниците, което е ключово за сигурността на доставките към потребителите през идния зимен сезон“, коментира по този повод министърът на енергетиката Владимир Малинов.

БЕХ е едноличен собственик на капитала на „Мини Марица-изток“.

Растящи загуби

Държавните мини увеличават загубата си заради намалената работа и спада в продажбите на въглища, съобщи „Капитал“ тази седмица. Така за периода от началото на годината до края на юни дружеството „Мини Марица-изток“ реализира 116 млн. лв. приходи от дейността (при 242 млн. лв. за същия период на м.г.) и съответно 75,9 млн. лв. загуба. За сравнение - загубата за същия период на 2023 г. е била "едва" 51,4 млн. лева. Това става ясно от отчета на дружеството за второто тримесечие на 2024 г.

Казано по друг начин, за всеки 1,5 лева приходи компанията е генерирала 1 лева загуба. Което е повече ясно показва, че без държавна помощ или реформи компанията няма как да продължи да съществува.

Нещо повече - разходите за персонала са повече от общите приходи на компанията. За заплати през първото полугодие са похарчени 149,5 млн. лв., докато постъпленията са само 116 млн. лева.

Обяснението за лошия резултат е просто - лигнитните въглища на мините снабдяват ТЕЦ "Марица-изток 2", "КонтурГлобал Марица-изток 3", "Ей И Ес-3С Марица-изток 1", както и "Брикел", чиито нужди през първото шестмесечие намаляват драстично. В мините са добити 4,8 млн. тона въглища, като намалението спрямо година по-рано е с над 50%, информира още изданието.