Кандидат-депутатката Светлана Табакова е сред четиримата обвиняеми от Европейската прокуратура по разследването за измама за рибарското пристанище „Карантината“ във Варна. Тя е пета в листата на коалицията около Делян Пеевски „ДПС – Ново начало“ за морската област.

В момента Табакова е директор "Икономика, финанси и лицензии" в дружеството "Пристанище ТЕЦ Езерово" на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Работила е до 2018 г. в Изпълнителна агенция "Морска администрация", където е отговаряла за европейските проекти, съобщава „Дневник“.

Предявяването на обвинението срещу Светлана Табакова очевидно е станало преди 24 септември т.г., тъй като след това тя вече се е ползвала с имунитет като кандидат за народен представител.

Четвъртият обвиняем

Четвъртият, на когото Европейската прокуратура е повдигнала обвинение заедно с Табакова, бившия кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и бившия областен управител Стоян Пасев (ГЕРБ), е Анатоли Георгиев. Той и в момента е началник-отдел "Експлоатационна годност на пристанищата".

Трима от обвиняемите - Табакова, Георгиев и Пасев, са обжалвали постановленията за привличането им като обвиняеми, както и паричните гаранции, които са им били наложени като мярка за неотклонение, но те са били потвърдени.

Вчера прокурорът от Европейската прокуратура Теодора Георгиева съобщи за "Дневник", че Табакова и Георгиев са били привлечени като обвиняеми, тъй като са участвали в изготвянето на доклад и издаването на документ, удостоверяващ, че рибарско пристанище в местността Карантината съществува, при положение че са знаели, че това не отговаря на истината.

Това е било необходимо, тъй като европейското финансиране по програма "Морско дело и рибарство", по която е кандидатствала администрацията на Иван Портних, е било отпускано за реконструкция, модернизация и разширяване само на вече съществуващи рибарски пристанища. В същото време на мястото, на което днес се намира новото пристанище „Карантината“, е имало единствено полудив скалист плаж и амортизиран метален мостик.

Мълчание от "ДПС - Ново начало"

От "Дневник" потърсили пресцентъра на "ДПС - Ново начало" с въпроси дали новината за повдигнатото обвинение на Светлана Табакова ще се отрази на кампанията ѝ и дали тя ще остане в листата на партията във Варна. От там обаче заявили лаконично, че не са запознати със случая.

Клуб Z също потърси пресцентъра на „ДПС – Ново начало“ за коментар и за потвърждение на информацията. Оттам обаче не отговориха.

Справка показва, че Светлана Табакова и преди се е кандидатирала за депутат, а и за общински съветник във Варна – от ДПС, когато партията бе единна.

Припомняме, че бившият транспортен министър Данаил Папазов, който е началник на Табакова, се оказа основно действащо лице при изгонването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от „сараите“ му в Бургаско и в София. Това се случи след разкола в партията по линията „Доган – Пеевски“.