Както е известно в последните месеци Делян Пеевски е изключително активен в медийните изявления. От известно време обаче той - по една или друга причина - е твърде мълчалив.

Мълчанието на Пеевски се разпростря и върху една от най-актуалните теми - номинирането на Борислав Сарафов за главен прокурор. Преди месец и половина обаче той се изказа изключително негативно за Сарафов.

Тогава Пеевски заяви, че от "Продължаваме промяната - Демократчна България" се опитват да блокират избора на нов главен прокурор. Според него така те пазят Борислав Сарафов, за "да потулва скандалите и гейтовете им".

В изявление до медиите Пеевски написа, че "група провалени политици" са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който се опитват да запазят Сарафов на поста му и да го направят "вечен главен прокурор на България".

Става дума за законопроект, който бе внесен в деловодството на парламента от депутати от "Продължаваме промяната – Демократична България", сред които са Надежда Йорданова, Божидар Божанов, Николай Денков, Асен Василев, Лена Бориславова и Кирил Петков. Това са промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се забранява на Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат да избира т. нар. трима големи в съдебната власт

Според Пеевски тяхната цел е била да блокират избора на нов главен прокурор и да гарантират безсрочното оставане на Сарафов на поста.

"По този начин те изпълняват волята на политическия си кръстник - мистър Кеш - президента Радев", заяви тогава Делян Пеевски. 

Според него от "Продължаваме промяната - Демократична България" са нарушили Конституцията на България - по думите му за пореден път, като са пренебрегнали решенията на Конституционния съд "само и само удобният за тях Сарафов да запази поста си". 

"Защото знаят, че при него всички сигнали, проверки, скандали и гейтове биват потулени и потъват без последствия. Ето това е доказателството, за това, което говоря - за скандалите с пудели, пачки, за схемите на мистър Кеш Радев, схемите с "Лукойл" и ала-бала с президента и всички корупционни, вредни за хората практики, които аз ще разоблича докрай въпреки тях! Защото хората имат право и необходимост от ново начало", каза тогава Пеевски.

Днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" протестират срещу номинацията на "удобния за тях Сарафов". И инициираха събиране на подписи на депутати, за да отправят питане до Конституционния съд дали съдебен съвет с изтекъл мандат може да произведе такъв избор.

А Пеевски многозначително мълчи.