НАТО не трябва да се превръща в страна от войната на Русия срещу Украйна. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на срещата си с американския президент Джо Байдън в Берлин. Той благодари на САЩ за подкрепата за Киев.

Байдън кацна снощи в Берлин за еднодневно посещение. Той вече разговаря с президента Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц, а по-късно се очакват и срещи с пристигащите днес в германската столица президент на Франция - Еманюел Макрон и британски премиер - Киър Стармър.

 „Благодарение на вашата помощ Украйна вече две години се противопоставя на империалистическа Русия“, Путин не може да издържи тази война“, каза Шолц.

Шолц и Байдън се договориха да подкрепят Украйна с пакет от 50 млрд. евро през следващата година.

Основната тема на разговорите между европейските лидери и американския държавен глава този следобед пак ще бъде войната в Украйна. Срещата на четиримата беше планирана за миналата седмица, в базата Рамщайн, и на нея трябваше да присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който да представи плана си за победа във войната. Посещението на Байдън обаче беше отложено заради урагана Милтън. Срещата в Рамщайн също отпадна и разговорите вместо там, ще се проведат двустранно.