"Избавете Русия от позора и от отзвука след убийствата", нареди Путин на Министерството на вътрешните работи. Руският президент обясни, че има предвид трагедията, която всички са преживели след "дръзкото убийство на Немцов точно в центъра на Москва".

Той заръча на следствените органи през 2015 година да засилят работата по разкриването на престъпленията, както на новите, така и по стари случаи. "Трябва кардинален прелом в качеството на работата на органите на МВР и цялата правоохранителна система", уточни Путин.

Президентът на Русия заяви, че "веднага трябва да се реагира на готвещите се екстремистки атаки, целта на които е удар по конституционните устои на държавата". Трябва да се води профилактична работа, особено сред младите хора, допълни той. "Екстремистите отравят общественото мнение с войнстващия национализъм, нетърпимостта и агресията си, а до какво води подобно нещо всички знаем от примера в съседна Украйна", изтъкна Путин. "Много добре знаем, че те използват т.нар. цветни технологии - от организирането на незаконни улични протести до открита пропаганда и омраза в социалните мрежи", анализира руският лидер. "А целта е очевидна - да се провокира граждански конфликт, да се удари конституционния ред и разбира се по суверенитета на нашата държава", допълни държавният глава.

Под т.нар. цветни технологии Путин разбира кръщаването на протести и бунтове в някои страни на цветове, както преди години беше "Оранжевата революция" в Украйна. В тази графа влиза и Арабската пролет. Анализатори виждат в призивите на президента даване на правомощия на полицията да се разправи с противниците на властта - особено с нарочените и за убийството на Немцов крайни националисти.