Изключително ниска избирателна активност на частичните местни избори за кмет на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“. И в двата района ще има балотаж, който ще съвпадне с парламентарните избори тази неделя, съобщава БНР.

Изборният ден приключи без сигнали за нарушения. Преброени са 100% от гласовете.

Избирателната активност в „Одесос“ е 10.99% или гласували 7410 души. В "Приморски" едва 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9800 гласоподаватели.

На втори тур в район „Одесос“ отиват кандидатът на ПП-ДБ Янислава Шопова, получила 3156 гласа, и Георги Недев от ГЕРБ с 2001 гласа.

В район „Приморски“ в балотажа ще участват Николай Желязков от ПП-ДБ с 3984 гласа и кандидатът на ГЕРБ Людмила Колева с 3080 гласа.

Победа за ГЕРБ в най-голямото село

Най-голямото село по брой жители в страната - софийското село Лозен, избра нов кмет на проведените частични местни избори.

Инж. Васил Станчев беше избран на първи тур, похвали се пръв лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, информира БНР.

Той добави, че Станчев е получил 721 гласа преднина, а другите двама опоненти - кандидатът на ИТН Иво Къньов и кандидатът на ПП-ДБ Борис Станоев - съответно 132 и 172 гласа.

Борисов определя победата като “смазваща”.

До изборите в село Лозен се стигна след внезапната смърт на досегашния кмет Георги Младенов, който управлява един цял мандат, и бе преизбран на поста миналата година.