Привържениците на ЕС печелят на референдума в Молдова за присъединяването на страната към ЕС. При 98,69 процента преброени гласове, 50,21 процента от молдовците са гласували "за", а 49,79 на сто "против".

При първоначално обявените резултати с по-малко от 1 процент разлика гражданите на Молдова отхвърлиха присъединяването на страната в Европейския съюз. По-късно обаче бяха преброени гласовете на районите с проевропейски нагласи. Не се очаква промяна във временното класиране при оставащия около процент бюлетини.

Вчера молдовците гласуваха на президентски избори и на референдум дали членство в Евросъюза да бъде записано като национална цел в Конституцията. Мая Санду, досегашна прозападна президентка на бившата съветска република, печели президентския вот на първия тур с 41,91 процента от гласовете до момента, но ще се яви на балотаж срещу своя опонент от проруската Социалистическа партия Александър Стояногло, който се сдоби с подкрепата на 26,37 на сто от избирателите. Според президентката изборите са били опорочени от руска намеса с купени над 300 000 гласа.

"Престъпни групи, работещи заедно с чужди сили, противни на националните ни интереси, атакуваха страната ни с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, използвайки най-позорните средства, за да задържат нашите граждани и нашата нация, попаднала в капан на несигурност и нестабилност", заяви Санду.