„Тук днес е обществото, хората, грузинците, които са се запътили към Европа."

Това заяви президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която в неделя вечер призова съгражданите си да гласуват срещу управляващата партия „Грузинска мечта“ на изборите след седмица, които се смятат за решителни за пътя на страната - към Европа или към Русия, предаде Ройтерс

Многохилядното множество се беше събрало на централния площад в столицата Тбилиси. Според президентката хората, дошли на митинга, представляват „свободна Грузия“.

Докато Зурабишвили говореше на митинга на опозицията, неизвестни лица насочваха лазери срещу лицето ѝ откъм покрив на близка сграда в опит да отклонят вниманието ѝ и да попречат на речта ѝ. 

Изборите на 26 октомври се разглеждат като тест дали Грузия ще се върне в орбитата на Русия, или ще запази прозападната си ориентация. Миналата година ЕС предостави на Грузия статут на кандидат за членство, което е първият етап към евентуално членство.

Отношенията обаче рязко се влошиха, след като през май „Грузинска мечта“ прие закон за „чуждестранните агенти“, който според критиците е доказателство, че страната се ориентира към Русия. 

Зурабишвили, която има до голяма степен церемониални правомощия, беше избрана през 2018 г. с подкрепата на „Грузинска мечта“, но оттогава се превърна в един от най-силните ѝ критици. Тя се опитва да посредничи за сключване на пакт между опозиционните групи, за да бъде отстранена „Грузинска мечта“ от власт, която местните анализатори и Западът обвиняват, че проваля перспективите на Тбилиси за присъединяване към ЕС.

Проучванията на общественото мнение показват, че „Грузинска мечта“ остава най-популярната партия в страната, въпреки че е загубила позиции от 2020 г. насам, когато спечели почти 50% от гласовете и получи парламентарно мнозинство с малка преднина пред опозицията.