Вътрешният министър Веселин Вучков, който тази сутрин подаде оставка на заседание на Министерски съвет, се срещна с лидерите на партиите, подкрепящи правителството, а след това говори пред журналисти в кулоарите на парламента, придружен от предшественика си Цветан Цветанов.

"Мотивите ми бяха основани на това, че в петък внесох в Министерския съвет едно свое предложение да се стартира процедура на основата на променени няколко закона преди осем дни, миналия вторник. Макар да осъзнавам, че юридическата конструкция не е съвършена, защото самите промени в парламентарна зала на второ четене на Закона за МВР, Закона за ДАНС и Закона за СРС, изглеждат по начин, който е много различен от това, което беше първоначално внесено, аз съм на категорично становище, че нова процедура трябва да има.

На Министерски съвет, не знам дали е публикувана стенограмата, изтъкнах един допълнителен юридичиски аргумент, а именно:

Миналата година на 1-ви юли държавата и МВР е била в същата юридическа обстановка - нов закон с нова процедура. Тогава Министерски съвет директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура, без да изследва обстоятелствата дали тези хора, които са назначение на тези постове, трябва да подават оставки

В същото време в петък вечерта по куриер получих становище на Правна служба на МС, подписана от г-жа Маринска, според което, след като липсват указания в преходните разпоредби на променените закони, няма как да се стартира нова процедура. И за председател на ДАНС, и за главен секретар на МВР, и за председател на ДАТО.

Никъде не съм споменавал имена, аргументите ми бяха изцяло юридически. Само че след като миналата година е приложена в същата обстановка новата процедура, по същата логика трябва сега да се приложи новата процедура. Иначе едно от двете твърдения е грешно. Ако сега не приложим новата процезура с този аргумент, означава, че и миналата година не е трябвало да се прилага тази процедурата. Тоест има някакъв юридически проблем. Или миналата година е било порочно решението, или сега би било порочно да го приложим отново.

Това са ми юридическите аргументи, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих си аргументите на Министерски съвет, след това имах кратка среща и с премиера, сега изложих същите аргументи и пред лидерите на част от парламентарните групи, които подкрепят правителството."

На въпрос дали би променил намеренията си, Вучков отговори така:

"Аз мога да кажа, че на този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка, моето решение е добре обмислено, не е взето в някакво емоционално състояние. В крайна сметка става дума и за някакво лично решение, основано на юридически аргументи."

Цветан Цветанов коментира, че оставката трябва да бъде приета в пленарна зала и изказа надежда, че тя няма да е окончателна. По-рано днес обаче той отбеляза, че е "изненадан, но не и разочарован" по повод оставката на своя бивш заместник и наследник във вътрешното министерство.