Експертите по пране на пари на австрийската Федерална криминална служба ще проверят всички клиенти, които имат депозити, покрити от схемата за гарантиране на депозитите в Euram Bank. Едва след това ще могат да бъдат извършени изплащания, съобщи австрийският в. „Дер Щандард“.

„Колкото и малка да е банката, предизвикателството за изплащане на депозитите ѝ е огромно“, пише вестникът.

В сряда Органът за финансов надзор (FMA) затвори банката, чието пълно име е European American Investmentbank AG, като й забрани да работи и назначи правителствен комисар. Преди това, във вторник, банката не успя да изпълни нареждането на регулатора да увеличи собствения си капитал с поне 25 млн. евро и реши да се ликвидира.

За голяма изненада на Управителния съвет обаче всичко се оказа по-различно от очакваното: в сряда FMA забрани на банката да продължи дейността си. В резултат на това не могат да се извършват повече плащания, което от своя страна доведе до задействане на схемата за гарантиране на депозитите. По закон тя покрива депозити на клиенти до 100 000 евро и трябва да ги изплати в рамките на седем дни.

След това схемата за гарантиране на депозитите (финансирана от някои банки) възстановява парите от засегнатите институции. „Това например се случи с други банки като Wiener Meinl Bank, Sberbank Europe и Auto Bank - само Commerzialbank Mattersburg в крайна сметка не можа да изплати парите, възстановени от австрийската схема за гарантиране на депозитите (Esa)“, припомня вестникът.

Подозрения за пране на пари сред много клиенти

В Euram Bank, която е специализирана в „креативни финансови решения“ и обслужва или е обслужвала клиенти от почти цял свят с тези креативни решения (включително данъчни убежища), нещата стоят по различен начин, уточнява обаче „Дер Щандард“. Това се дължи на историята и бизнес модела на банката, която от години се счита за проблемна от регулаторните органи: според FMA тя нарушава правилата за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма и няма служител, отговарящ за проверка за изпирането на пари. Освен това непрозрачната структура на собствеността е трън в очите на FMA; някои от акционерите са базирани в офшорни зони и никога не им се е налагало да преминават през процедурата за контрол на собствеността, тъй като притежават по-малко от десет процента от акционерния капитал.

„И така стигаме до подхода, който схемата за гарантиране на депозитите трябва да възприеме за първи път. Според собственото ѝ изявление тя ще изплати общо около 36 млн. евро под формата на депозити на около 750 клиенти. От тях обаче 326 са заподозрени в пране на пари. Това означава, че схемата за гарантиране на депозитите не може да изплати парите им на мига“, пише вестникът.

Експерти по пране на пари проверяват всички клиенти

Ето защо властите първо ще изпратят целия набор от данни за вложителите на 36 млн. евро на центъра за докладване на изпирането на пари към Федералната криминална служба (звено за финансово разузнаване). След това експертите по пране на пари трябва да прегледат целия списък и да проверят за евентуално изпиране на пари.

„Инспекторите на място от FMA са открили съмнения за пране на пари в почти 100 % от проверките си на място“, пише „Дер Щандард“.

Обемът на работата е огромен. Но схемата за гарантиране на депозитите може да изплаща само ако се даде зелена светлина. От друга страна, ако експертите по пране на пари открият доказателства за пране на паритакова, процедурата се разклонява в системата на наказателното правораздаване: (първоначално) няма обезщетение, тези случаи се озовават в прокуратурата, която трябва да изясни дали ще започне разследване. Вестникът напомня, че самите банкери от Euram винаги са подчертавали, че спазват всички разпоредби.

Депозитни клиенти от цял свят

Вече е договорено, че финансовото разузнаване ще проверява първо австрийските клиенти. Те обаче са малцинство, като съставляват едва около 20% от споменатите приблизително 750 клиенти. Останалите идват от места като Карибските острови, Кипър, Малта, Русия, Беларус, Украйна и Обединеното кралство.