Юлия Навална, вдовицата на покойния руски опозиционер Алексей Навални, обяви, че би се върнала в Русия и би участвала в изборите като кандидат, ако "режимът на Владимир Путин" бъде свален, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Владимир Путин е моят политически опонент и аз правя и ще правя всичко по силите си, за да сваля неговия режим възможно най-скоро“, заяви Юлия Навална в интервю за британската телевизия Би Би Си.

"Искам да живея в Русия. Родена съм в Москва, както и децата ми... за мен е много важно да се върна. Разбира се, това е невъзможно, докато Путин е на власт, но се надявам, че един ден режимът му ще падне и аз ще се върна", каза тя и добави, че ако се върне в Русия, ще участва в изборите като кандидат.

Според нея руският президент е "отговорен за смъртта и убийството" на съпруга ѝ, а неговият Фонд за борба с корупцията разполага с "доказателства", които ще бъдат разкрити, след като бъде изяснена "цялата картина".

"Мисля, че нямаше никаква (международна) реакция след смъртта на Алексей. Разбира се, имаше санкции срещу някои от надзирателите в арктическия затвор, но мисля, че това е вид оскърбление към неговата памет“, каза тя и призова за директни санкции срещу Путин, неговото обкръжение и настоящото руско правителство.

Юлия Навална заяви вчера пред в. "Сънди таймс", че желае Владимир Путин да изпадне в немилост и от "цар на Русия" да се превърне в "обикновен затворник", затворен при много тежки условия, каквито са били условията за съпруга ѝ.

След смъртта на съпруга ѝ Навална бе включена в руския регистър на терористите и екстремистите. Това се случи малко след като беше издадена заповед за ареста й заради "участие в екстремистка група". Навална в момента живее извън Русия, припомня АФП.