Нова порция атаки срещу водещите на сутрешния дневен блок на бТВ, и конкретно срещу Мария Цънцарова, наблюдаваха зрителите днес.

Този път недоволен от задаването на въпроси и необходимостта да им отговаря, вместо да излага заучени тези, се оказа депутатът и кандидат-депутатът от ИТН Станислав Балабанов. 

Последва и официално възмущение от лидера на партията, известен основно с виртуалното си присъствие във фейсбук, Слави Трифонов. Въпреки максимата, че политиците трябва да могат да отговорят и на неудобни въпроси, Трифонов изскочи в защита на Балабанов, като реагира обидено и обяви в писмо до бТВ (за по-сигурно и на английски език), че повече представители на ИТН няма да гостуват в предаването. Заявката за бойкот беше дадена в лишен от учтивост стил:

"Поведението на Вашата служителка Цънцарова е абсолютно неприемливо за мен, въобще не е подчинено на професионализъм, а е тенденциозно, махленско, унизително и ми внушава дребнавост и липса на почтеност и уважение. Фактът, че тя и този, който седи до нея, си позволяват да се държат така с някои от гостите си, е приемливо за Вас, за някои от гостите Ви пък е неприемливо. За мен подобно поведение е неприемливо и аз слагам край на гостуването на мои хора при Цънцарова и нейния партньор, на който непрекъснато му забравям името. Вярвам, че съм бил повече от ясен."

Съвсем мимиходом Трифонов изброява и колко много е направил за телевизията, като не се разбира дали защото е правел популярно преди време токшоу, очаква преференциално отношение при гостуването на съпартийците си.

Моделът на поведение на лидера на ИТН не е изненадващ - той лесно се обижда, а и преди е обявявал, че няма да "пуска" свои съпартийци в национален ефир, защото е недоволен от въпросите на водещите, като тогава по вкуса му не бяха въпроси на водещите на сутрешния блок на Нова тв.

В сегашната ситуация обаче има друг натрапващ се модел, тъй като само преди седмица Мария Цънцарова беше рязко нападната на персонално ниво при гостуване на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов при негово участие в рамките на предизборната кампания. Той използва времето си да атакува и тормози словесно водещата, а след това реши да се опита да игнорира въпросите ѝ по същество.

Позицията на медийната група bTV Media Group дойде два дни по-късно. А в неделното поредно участие на Костадинов по бТВ, този път в "60 минути" при Светослав Иванов, лидерът на "Възраждане" отказа да се извини, като отново повтори персоналните атаки към Цънцарова.

Операция "Чисти ръце"

Освен това той разви тезата как е необходимо в обществото, и в частност в медиите, да се проведе операция "Чисти ръце", която щяла да бъде по модела на италианската (която обаче е насочена към борба срещу престъпността, корупцията по висшите етажи и тесните връзки между институции и престъпност, и съответно няма нищо общо с пропагандираното от Костадинов прочистване заради възгледи).

"Трябва да има операция "Чисти ръце" навсякъде, където са намесени мафията и чужди влияния...Трябва да се знае кой кой е", обяви той.

Тя, както се разбра от Костадинов, "ще трябва" да обхване медии, а и учители. 

Той даде и пример за такава операция "Чисти ръце" от миналото - убийството през 1934 г. на югославския крал Александър Караджорджевич от активиста на ВМРО Владо Черноземски, но отказа да отговаря дали убийството на руската журналистка Ана Политковская е била част от такава "операция", но и не отрече.

Попитан дали не се държи така агресивно, защото "Възраждане" е стигнала тавана на своя ръст и гласове, които може да получи, Костадинов отново не отговори, а можа само да попита: "Къде виждате агресия в нас?"

Балабанов по стъпките на Костадинов

При днешното си участие Балабанов се разгневи, когато водещите посочиха случаите, когато членовете на парламентарната група на ИТН не влизаха в пленарна зала по време на ключови гласувания за ръководителите на Здравната каса Момчил Мавров и на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Депутатът обяви известната си теза, че ИТН няма отговорност да "се бори за кандидатури" на ПП-ДБ, след като те са били в сглобка с ГЕРБ и ДПС. След серия от въпроси, в които нивото на напрегнатост на Балабанов нарастваше, той за пореден път употреби "бе" - "Вие, май не ме разбирате, бе". На искане да избягва тази неуважителна частица, той реагира: 

"Ще се държа възпитано с Вас, но е хубаво да се погледнете отстрани и да видите, че понякога приличате на едни определени хора, които вътрешно сигурно защитавате и подкрепяте. Приличате на Кирил Петков отстрани. Но е хубаво журналистиката да е безпристрастна", каза той.

Цънцарова го репликира:

"А Вие много ми приличате на Пеевски отстрани. Просто така го усещам по начина, по който се държите в зала. Гласуването в зала е много по-показателно".

Скандалът продължи и след като тя го попита дали ИТН ще се включи към "Възраждане" за операция "Чисти ръце в медиите" заедно с "Възраждане", като имаше предвид и изказването на Костадинов от неделя, и подхода на Балабанов спрямо нея.

"Ще предложим чисто нов закон, за да разберем докъде стига собствеността на медиите и да си обясня поведението ви", отговори Балабанов.

Цънцарова го попита и дали учителите ще са следващите в списъка на двете партии, но така и не получи отговор.

Самата журналистка, след зададения от лидерите тон, е обект на силна вербална агресия в социалните мрежи.

Така след "Възраждане" и ИТН реши да се опита "да понаостри" кампанията си, атакувайки Цънцарова. Двете партии по-рано показаха и че са на една вълна, когато изтръгваха кабели в парламента.

"Върви голямо страхуване по веригата"

"Сега ви е хубаво да гледате унижението на някой журналист, когото може би не харесвате. Онези на това разчитат. Да ви е готино и да не се замисляте, че този цирк има много по-висока цена от достойнството и работното място на един журналист. Цената е правото на журналистите изобщо да бъдат критични. Върви голямо страхуване на всички по веригата. Тази игра се играе за пореден път", коментира във фейсбук журналистката Миролюба Бенатова.