Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес в Киев с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

"Бих искал да благодаря на министъра на отбраната Лойд Остин за посещението, на американския народ, на президента Байдън, както и на двупартийната подкрепа в САЩ, за това, което беше направено по време на тази война“, каза Зеленски.

Той отбеляза, че е благодарен за неотдавнашната среща в Брюксел на равнище НАТО-Украйна.

"Това беше възможност да се изгради пряк диалог с министрите на отбраната на съюзническите държави. След това се състоя и много силна среща на ниво министри на отбраната от Г-7", каза Зеленски.

Президентът на Украйна благодари също на Джо Байдън за последния пакет от помощи.

"Разбира се, в телефонния ни разговор ние обсъдихме много аспекти на сътрудничеството, особено по отношение на Плана за победа, подготовката за зимния период, нашите способности за противовъздушна отбрана. Обсъдихме подробно и пакетите с помощи, които ще бъдат много важни за нас през зимата“, каза президентът на Украйна.

Зеленски заяви, че е обсъдил с Остин въздушната отбрана и темата за нанасяне на удари в дълбочина на Русия.

"Освен това се съсредоточихме върху усилията за увеличаване на производството на бойни дронове, крилати ракети, артилерийски снаряди и системи за противовъздушна отбрана“, написа Зеленски в социалната мрежа "Екс".

Той добави, че американският министър на отбраната е споделил с него плановете си за свикване на нова среща в Рамщайн, след като планираната за октомври беше отложена.