Седем сигурни формации в бъдещия парламент и една с потенциал да стане осмата. ДПС на Пеевски топи разликата с ДПС на Доган, като в неделя може да се окаже, че я е изпреварила. Неспособността да се състави правителство, в съчетание с очакванията за масов купен вот, може да доведат до по-висока избирателна активност.

Това отчитат от социологическата агенция "Маркет линкс" в последното си изследване, направено в периода 15-20 октомври сред 1014 пълнолетни лица. То е по поръчка на бТВ и е направено по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Бе представено в ефира на телевизията от социолога Добромир Живков.

Избирателна активност, мотивация

Според данните 37 на сто са заявили, че ще гласуват, а 27% са отговорили с "по-скоро да". 16 на сто твърдо няма да отидат до урните, още 6 на сто по-скоро няма да отидат. Тези, които се колебаят са 13%.

Макар Живков да коментира, че се очаква избирателната активност да е сходна на тази от юни, когато бяха отчетени рекордно ниските 34,4% гласували, посочи, че има "има резерв" и за по-висока избирателна активност. Той идва от "политическата радикализация". Според социолога няма енергия за протести, но има такава да отидем и да гласуваме тази неделя. 

На въпрос на какво се дължи тази радикализация, Живков отвърна, че има няколко фактора: очакванията и говоренето за масово купуване на гласове, което на фона на ниска избирателна активност ще донесе голяма електорална тежест за поръчителите, нежеланието на хората да ги управлява служебно правителство (66% не искат такова, 15 нямат мнение, а 19 на сто са съгласни), както и политическите противоборства по чувствителни теми като атаки срещу училища, закони, които преследват учители и пр.

По отношение на купения вот социологът посочи, че при работа на терен се е случило цели села да заявяват, че ще отидат до урните. Той уточни, че това е явление, тъй като в общия случай гласуват не повече от 80 на сто от населените места.

"Има мотивация, която не е по класическия метод на политическото убеждаване", посочи той.

Но допълни, че хората не са били питани продали ли са гласовете си и ако да - на кого.

Имало ли е странни изкривявания, ще се проследи след изборите - в определени рискови секции, като се сравни с предходна избирателна активност там и към кои формации е имало предпочитания.

Електорални нагласи

По отношение на отчетените за периода на изследването електорални нагласи, "Маркет линкс" отчита седем сигурни формации в НС. ГЕРБ е първа политическа сила, второто място е все така оспорвано. Наблюдава се обаче бързо настигане на "ДПС-Ново начало" на Пеевски на "Алианс за права и свободи" на Доган.

Ето как са подредени формациите:

  • ГЕРБ - 24%
  • "Продължаваме промяната-Демократична България" - 14,1%
  • "Възраждане" - 13,1%
  • "Алианс за права и свободи" - 8,3 на сто
  • "ДПС - Ново начало" - 7,2%
  • БСП - Обединена левица - 7 на сто
  • "Има такъв народ" - 4,6%

Близо до бариерата за влизане в парламента (4 на сто) е "Величие" с 3,6% подкрепа. МЕЧ на последователния в отцепленията си от партии Радостин Василев, за която до момента агенциите също отчитаха близост до бариерата, в изследването на "Маркет" получава 1,6 на сто подкрепа.

Феноменът

Добромир Живков отчете още, че видимо разликата между двете ДПС се стопява - "незнайно как". 

"Алианс за права и свободи" и "ДПС-Ново начало" са с много близки резултати, а разликата между тях намалява. Тази тенденция може да продължи да се разгръща през следващите дни", посочи социологът.

По думите му това може да се дължи на "мобилизация, която може да протича по много различни начини".

Според него гласовете от Турция (които социологията у нас не измерва) ще отидат отчетливо при едно от двете ДПС, но не пожела да каже при кое.

Иначе, Народното събрание е ударило дъното в подкрепата за него. Едва 6 на сто одобряват работата му - процент, който не е измерван досега. "Финалът на парламента и последните заседания имат пряко влияние върху това, защото се видяха неприятни сцени. Видя се, че политическите сили не могат да се обединят около каузи", каза социологът, визирайки късането на кабели от депутати на ИТН и "Възраждане", прегръдката на Пеевски на Тошко Йорданов и др. сцени, на които всички станахме свидетели в реално време.