Големият чешки кинорежисьор Иржи Менцел беше тържествено удостоен с почетната степен "доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" на церемония в академията. Менцел е за три дни в България, като наградата всъщност беше покрай София Филм Фест, на който той представи филма си "Донжуановците".

За младите и все още незнаещите кой е Иржи Менцел, ще кажем: Иржи Менцел е наистина голяма работа. Роден през 1938, днес той се слави като един от най-значимите световни кинорежисьори. Принадлежи към поколeнието на "Чешката нова вълна". Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова, Войтек Ясни, Яромир Иреш и Ян Кадар още през 60-те години на ХХ век вписва името си в световната история на киното. Напълно заслужено е признат за един от най-големите европейски майстори на комедията.

Менцел е режисьор на няколко много награждавани филма - "Строго охранявани влакове" (1966 - „Оскар" за чуждоезичен филм), "Капризно лято" (Голямата награда на фестивала в Карлови Вари), "Чучулиги на конец" (заснет през 1969-а, но забранен за излъчване. Световната му премиера е през 1990 г. и веднага получава „Златна мечка" на Берлинале).

Режисьор е на общо 29 филма, сценарист е на 22, а като актьор има 70 роли в периода от 1962 до 2012 г. Напоследък Иржи Менцел работи най-вече в театъра. Направи 6 постановки в България: „Вечеря за тъпаци" от Франсис Вебер, „Още веднъж отзад" от Майкъл Фрейн, „И трите вътре" от Ярослав Востри, „Къде беше снощи?" от Алън Ейкборн, „Мнимият болен" от Молиер, „Машинописци" от Мърей Шийзгал.