Столична община ще изготви нова програма за подобряване на качеството на въздуха, която ще включва конкретни мерки спрямо основните източници на замърсяване, обявиха на пресконференция днес кметът Васил Терзиев и заместничката му по екология Надежда Бобчева.

"Искаме да направим програма, която да е реалистична и да подредим мерките спрямо източниците на замърсяване“, заяви Терзиев. "Акцентът ще бъде върху битовото отопление, транспорта и т.нар. „кални петна“, които представляват междублоковите пространства с неасфалтирани зони."

Пред тази цел обаче има една пречка - настоящата система на Столична община, която новото ръководство е подложило на анализ.

"Гражданските устройства на airBG са доста по-надеждни по показатели от тези, в които са инвестирали близо 1 млн. лв.", отбеляза Терзиев. 

Гражданските мрежи са добър пример, отбеляза заместничката му.

"Има огромно разминаване между данните, които получаваме от общинската мрежа, и тези на референтната национална мрежа. Това създава затруднения в правилното планиране на мерките", подчерта Бобчева. "За да работи системата по-добре, е необходима комбинация от много прецизни станции и по-голям брой по-малко прецизни станции, които да покрият целия град."

За това граждански организации сигнализират от години - и такава паралелна обществена мрежа е налице в AirSofia.info. Тя консистентно показва, че замърсяването е по-сериозно, а заобикалящите центъра измервателни уреди на Столична община не дават ясна картина на случващото се. Има и твърдения, че МОСВ е прикривало несъотвествията в данните по време на управлението на ГЕРБ. 

Доводът през годините срещу обществените мрежи е, че те ползват аматьорски уреди за засичане - и макар някои от тях да дават ценни данни, много други са сглобени от подръчни материали и със измервателни компоненти на ниски цени от Китай. Нова система би означавало и солиден харч за общината.