Според съобщенията най-малко 177 украински военнопленници са умрели в руски плен, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той говори пред Европейския парламент в Брюксел. Той говори на дебат, посветенна продължаващите руски военни престъпление, най-вече на убийствата на украински военнопленници.

„Жестокото отношение на Русия към военнопленниците е неприемливо и трябва да спре незабавно. Миналата седмица получихме доклад, че 9 пленници са били застреляни близо до Курск. На 1 октомври кабинетът на генералния секретар на ООН започна в разследване на убийството на други 16 войници, които са се предали в Донецк“, каза Рейндерс.

Но нечовешкото третиране не се изразява само с масови екзекуции, допълни комисарят. Тези хора биват подлагани на различни мъчения -  от побой през сексуално насилие и унижение, до глад.

„Хуманното отношение към военнопленниците е нещо, което сме длъжни да спазвами, подписвайки Женевската конвенция. Русия също я е подписала“, припомни Рейндерс.

И предупреди, че екзекуциите и изтезанията на военнопленници се считат за военни престъпления. Това, което прави Русия, е пореден пример, че тя не зачита международното хуманитарно право.

До тези пленници трябва да бъде осигурен достъп.

Дидие Рейндерс увери, че ЕС ще потърси сметка за тези жестоки престъпления.

Латвийската евродепутатка Сандра Калниете от Европейската народна партия (ЕНП) призова да бъде вдигната забраната Украйна да използва предоставените й ракети с голям обсег за удари по руска територия.

Полскякът Томаш Бучек от крайнодясната група „Патриоти за Европа“ (ПзЕ) изтъкна, че съветските окупатори са избили над 100 000 военнопленници в родината му по време на Втората световна война. Той обвини Запада, че винаги е поддържал добри отношения с Русия и че наивно вярва на рисуваната от Кремъл красива картина.

След Втората световна война в СССР има случаи, при които военнопленници и цивилни да са държани по 20 години в затворите. Това изтъкна роденият в СССР германски „зелен“ евродепутат Сергей Лагодински. По думите му самото вкарване в затвора на украински военнопленници вече противоречи на международното право. Смъртта дад решетките при такива случаи също е военно престъпление, каза той, като визира случая с починалата наскоро украинска журналистка Виктория Рошчина.