На фона на слуховете за напускане на еврозоната от Гърция и задаващата се програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на държавни и частни облигации, емитирани в еврозоната, щатският долар поскъпна до най-високото ниво спрямо еврото, (разбирай, лева), за последните единадесет и половина години.

За днес БНБ обяви разменен курс от 1,75821 лв. за долар, което е най-високата стойност от 8 септември 2003 г. насам, когато фиксингът е бил 1,76662 лв. за $1. На международните валутни пазари еврото се разменяше за $1,1169.

От 5 януари, първият работен ден за тази година, доларът е поскъпнал със 7,3% спрямо лева, показват данните на БНБ.

Столичните обменни бюра купуваха зелените пари за 1,74-1,75 лв. и ги продаваха за 1,76 лева.

На 22 февруари ЕЦБ обяви, че ще през март ще започне мащабна програма за изкупуване на държавни и частни ценни дългови книжа на стойност от 60 млн. евро месечно.

Програмата ще продължи до септември 2016 г., като целта ѝ е да стимулира икономиката на еврозоната, която затъна в дефлация при таргетирана от ЕЦБ годишна инфлация от 2%. Общият размер на изкупените книжа ще е 1,1 трлн. евро. В схемата ще участват и гръцки ценни книжа, но при определени условия, съобщи тогава президентът на ЕЦБ Марио Драги.