Lonely Planet обяви списъка си с най-добрите пътувания за 2025 г., като френският град Тулуза заема първото място за градска почивка. В 15-ото издание на горещия списък „Най-доброто в пътуването“ на Lonely Planet, надеждният пътеводител представи 30 популярни дестинации от региони до държави и градове като пътувания, които да предприемете през новата година. Тази година светлината на прожекторите е върху по-малко известни „скъпоценни камъни“ и „свежи находки“ на туристически горещи точки по целия свят, насърчава пътуващите да бъдат по-съобразителни, съобщава британското издание "Индипендънт".

Първите десет градове, държави и региони са избрани въз основа на няколко признака, след които актуалност, уникални преживявания, „уау фактор“ и постоянен ангажимент към устойчивост, общности и разнообразие. След Тулуза в списъка с най-добрите градове Lonely Planet препоръчва Пудучери в Индия за плажуващите, а №3 е Банско, известно със своите достъпни ски писти.

С девствени плажове, оживен нощен живот и тихи национални паркове, Камерун се класира на първо място сред страните, които са препоръчани за посещение през 2025 г. Следват Литва и защитените морски зони на остров Фиджи. Начело на списъка с най-добрите региони са Лоу Кънтри в Южна Каролина и крайбрежните райони на Джорджия - заради оживената им кулинарна сцена и сложна история. Втората позиция е за Тераи в Непал – смятан за родното място на Буда. Третата позиция е за регион в Панама.

„Best in Travel 2025 е най-новото издание на годишното любовно писмо на Lonely Planet до света. Въпреки че съзнаваме нашите отговорности и въздействие като пътници, ние се гордеем с дестинациите, пътуванията и преживяванията, представени тук, и сме развълнувани да споделим местния опит и прозрения в основата на тези препоръки", коментира Нитя Чембърс, изпълнителен редактор на Lonely Planet.

Ето и препоръчаните места:

Топ 10 на най-добрите градове

1. Тулуза, Франция

2. Пондичери, Индия

3. Банско, България

4. Чианг Май, Тайланд

5. Генуа, Италия

6. Питсбърг, САЩ

7. Осака, Япония

8. Куритиба, Бразилия

9. Палма де Майорка, Испания

10. Едмънт, Канада

Топ 10 на най-добрите държави

1.Камерун

2. Литва

3. Фиджи

4. Лаос

5. Казахстан

6. Парагвай

7. Тринидад и Тобаго

8. Вануату

9. Словакия

10. Армения

Топ 10 на най-добрите региони

Лоукънтри в Южна Каролина и крайбрежна Джорджия - САЩ

Тераи - Непал

Чирики - Панама

Launceston & the Tamar Valley - Австралия

Вале - Швейцария

Giresun & Ordu - Турция

Бавария - Германия

Източна Англия - Англия

Йорданската пътека (Jordan Trail)

Връх Худ и районът около дефилето на река Колумбия, Орегон - САЩ