През 2023 г. 20 на сто от анкетираните жители на страни от Европейския съюз в активна трудова възраст (между 25 и 59 години), които са били изложени на риск от бедност, са посочили, че като тийнейджъри (около 14-годишна възраст), са израснали в домакинства, чието финансово състояние е било лошо. Това съобщи днес европейската статистическа служба Евростат, цитирана от БТА. 

С 48,1 на сто от анкетираните, България се нарежда на първо място сред държавите от ЕС, в които изложените на риск от бедност участници в допитването са обяснили, че като тийнейджъри са израснали в домакинства с лошо финансово състояние. Значително по-малко - 14,1 на сто - от респондентите у нас са заявили, че в тези години са израснали в домакинство с добро финансово състояние.

На второ място по този показател е Румъния с 42,1 % от анкетираните изложени на риск от бедност, които са израснали в домакинство със затруднения. Трета е Италия с 34 на сто.

На обратния полюс се намира Дания. Там само 8,5 на сто посочват, че около 14-ата си година са били в домакинства в лошо финансово състояние.

Доста по-малка част от анкетираните в ЕС от Евростат - 12,4 на сто - изложени на риск от бедност, съобщават, че в тийнейджърските си години са израснали в домакинства в добро финансово състояние. 

Данните показват, че социално-икономическата и финансовата ситуация на жителите през тийнейджърските им години може да повлияе на стандарта им на живот в зряла възраст, коментира европейската статистическа агенция, цитирана от БТА.