Дългогодишното партньорство между британския лидер в чип дизайна ARM и американския полупроводников гигант Qualcomm е на ръба на разпад, съобщи Techspot. ARM обяви, че прекратява лиценза на Qualcomm, който позволяваше на компанията да създава чипове на базата на ARM архитектурата - най-ползваната в мобилни устройства в момента.

Конфликтът се заражда през 2021 г., когато Qualcomm закупи стартъпа Nuvia за 1,4 милиарда долара. Nuvia, основана от бивши инженери на Apple, разработваше нови процесори, базирани на ARM технологии. ARM твърди, че след тази покупка Qualcomm е трябвало да предоговори лицензионните си условия с ARM, което не се случи. През 2022 г. ARM заведе дело срещу Qualcomm, обвинявайки го в нарушаване на лицензионните и търговските марки.

Ако ARM действително прекрати лиценза на Qualcomm след 60-дневния срок, това може да доведе до огромни последици за американската компания. Прекратяването би могло да попречи на продажбата на някои от най-популярните им продукти, включително процесорите Snapdragon, които генерират по-голямата част от 39-те милиарда долара годишен приход на Qualcomm. Освен това, компанията се бори да диверсифицира бизнеса си, насочвайки се към пазара на лаптопи и автомобили, където новите им чипове на базата на технологията на Nuvia играят ключова роля​

Qualcomm обвини ARM, че се опитва да ги принуди чрез заплахата за прекратяване на лиценза, докато двете компании все още са в правен спор. Вицепрезидентът описва този ход като "напълно неоснователен", докато ARM продължава да настоява, че действията ѝ са насочени към защитата на нейния интелектуален продукт​.

Този конфликт не е само между две компании, но също така засяга цялата технологична индустрия, тъй като ARM е доминиращ играч в дизайна на чипове, които захранват милиарди устройства по света - на практика повечето смартфони и таблети, умни часовници и някои лаптопи. Финалът на тази правна битка може значително да промени динамиката на пазара на смартфони и лаптопи през следващите години.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".