Кандидат-президентката на САЩ от Демократическата партия Камала Харис заяви снощи на предизборна проява в предградието на Филаделфия - Астън, щата Пенсилвания, че вярва, че Доналд Тръмп "е фашист".

Повод за думите й бе коментарът на бившия началник на канцеларията на Тръмп - Джон Кели. Пенсионираният генерал от морската пехота заяви в интервю за американския в. "Ню Йорк таймс", че бившият президент на САЩ отговаря на определението за фашист и "предпочита подхода на диктатор към управлението". По думите на Кели в лични разговори между двамата Тръмп непрестанно хвалил Хитлер и се възхищавал на генералите на фюрера заради тяхната лоялност. Когато началникът на кабинета му напомнил, че мнозина от командирите на Третия райх се опитали да отстранят Хитлер от властта и изтъкнал поименно Ервин Ромел, станало ясно, че Тръмп не е запознат с личността на Пустинната лисица.

На въпрос на водещия от телевизия Си Ен Ен - организатор на проявата, дали вярва, че Тръмп е фашист, Харис отговори два пъти:

"Да, вярвам".

По-късно тя самата повдигна въпроса, като каза, че ако бъде избран отново, Тръмп ще бъде "президент, който се възхищава на диктаторите и е фашист".

"Вярвам, че Доналд Тръмп е опасност за благосъстоянието и сигурността на Съединените американски щати", каза тя.

Камала Харис планира заключителната проява от предизборната си кампания на мястото във Вашингтон, където Тръмп подтикна поддръжниците си да щурмуват Капитолия на 6 януари 2021 г. в опит да отмени резултатите от изборите, които загуби от Джо Байдън.