Изследване в Гърция установи, че клиентите на много бензиностанции на практика наливат по-малко количество гориво в автомобилите си от отчетеното на бензиноколонките.

Техническият университет в Атина публикува проучване, че 27% от бензиностанциите в Атика (административната област, която включва и столичния град - б.р.) са с манипулирани помпи и продават на клиентите по-малко количество бензин от платеното. Повече от 50% от търговията на горива се осъществява в Атика.

Бензиностанциите, които спазват закона, постепенно фалират от нелоялна конкуренция, показва проучването, цитирано днес от БНР. Клиентите все повече се насочват към малките бензиностанции, които продават горивата с около 10% по-евтино от големите вериги.

С покачване на цените на горивата се увеличават и измамите в сектора. Това се потвърждава и от проверките на финансовите екипи, които наказват нарушителите с високи глоби и отнемане на лиценз. Общо за страната годишно потребителите плащат 120 милиона евро повече за незареден бензин.

Преди дни бяха формирани специализирани групи от митничари в Атина и Солун, които контролират търговията с горива и се опитват да прекратят нелегалния внос, допълва националното радио.