Франция ще предостави пакет от помощи в размер на 100 милиона евро в подкрепа на Ливан, заяви френският президент Еманюел Макрон на международна конференция за Близкия изток в Париж. Макрон заяви, че „в близко бъдеще е необходима огромна помощ за ливанското население, както и за стотиците хиляди хора, разселени от войната, така и за общностите, които ги приютяват“.

Войната между бойците на „Хизбула“ и Израел разсели един милион души в страната, уби над 2500 души и изостри икономическата криза. Френските организатори на конференцията се надяват, че финансовите обещания на участниците за хуманитарна помощ ще достигнат 426 млн. долара, определени от ООН като спешно необходими.

Макрон също така иска да се бори за предоставянето на допълнителни 6 000 войници на мисията на ООН UNIFIL в Ливан. Мисията на Организацията на обединените нации в Ливан трябва да бъде адаптирана към настоящата ситуация. Нападенията срещу войниците са неприемливи, подчерта той в Париж. Ливанската армия също трябва да бъде по-добре оборудвана.

Германия предоставя на Ливан още 96 млн. евро помощ, съобщи в Париж министърът на външните работи Аналена Бербок. По думите на Бербок сумата се състои от 60 млн. евро помощ за развитие и 36 млн. евро хуманитарна помощ. Федералният канцлер Олаф Шолц вече обяви 60-те милиона евро вчера.

„Сега трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим нова война между Израел и Ливан“, подчерта Бербок. „И точно за това продължаваме да работим, дори и да е станало много по-трудно.“