"Протестна мрежа" разпространи позиция по повод оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. 

"Днес един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора за сигурност", се казва в текста.

Веселин Вучков подаде оставка след като не бе подкрепен в плановете си за смяна на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, които бяха назначени от управлението на БСП и ДПС, което избра и Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

Позицията на "Протестна мрежа" е озаглавена "КОЙ всъщност управлява България" без въпросителен знак накрая. По време на продължилите 404 дни протести срещу правителството на Пламен Орешарски, изразът #Кой се превърна в синоним на политико-икономическия кръг около депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Протестна мрежа" заявява, че ще продължи да пита и "никакви проверки няма да ни спрат", визирайки наредените от прокуратурата проверки на доходите на четири от лицата на организацията - Антоанета Цонева, Николай Стайков, Асен Генов и Константин Павлов-Комитата.

Предлагаме ви пълния текст на позицията:

"КОЙ всъщност управлява България

Уважаеми участници в управляващата коалиция,

Преди година и девет месеца ние зададохме въпроса КОЙ за едно скандално назначение и все още нямаме отговор на този въпрос, въпреки смяната на политическото управление на страната. 

Днес един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора за сигурност. 

Въпросите станаха прекалено много: 

КОЙ е недосегаем за институциите?

КОЙ сглоби поредната коалиция със задкулисни договорки?

КОЙ всъщност управлява България? 

Страхът от промени и чадърът над силните в ДАНС, ДАТО и главния секретар на МВР няма да разградят модела Кой. Напротив, бетонирането му обрича държавата, вас политиците и нас гражданите да останем заложници на задкулисието, срещу които протестирахме 404 дни.

Ние сме тук и сме готови за активна дейност.

И никакви проверки няма да ни спрат."