Група хакери, известни като „БГ Елфи“ разклати изборите, които ще се проведат в България в неделя, като публикува в началото на октомври над 200 имена на купувачи на гласове, съобщава излизащото в Брюксел издание „Политико“.

С помощта на съвременни хакерски умения, „Елфите“ са успели да осветят поредица от измами, включващи кражби на лични данни и фалшифициране на изборни резултати, за които обвиняват корумпирани политически фигури и техните мрежи, пише изданието. И отбелязва, че в най-бедната държава в ЕС се провеждат 7-и поред избори само за 3 години, рекорд в Европа.

Членове на хакерския екип са коментирали и пред "Политико", че са нужни по-голяма прозрачност и промени на изборния закон. Обмислят и публично представяне на доказателствата пред международни институции, които да гарантират обективен анализ и предприемане на съответни мерки срещу изборните нарушения.

"Купувачите са организирани и ръководени от олигарха Делян Пеевски", пише изданието. Целта била да се налеят гласове в новосъздадената от него партия „Ново начало“. Списък с имената на купувачите бе предаден на полицията, припомня още вестникът.

Пеевски не е реагирал на опитите на „Политико“ да даде отговор за публикуваните разкрития. Според Министерството на вътрешните работи един глас може да стигне до 250 евро, пише „Политико“. И цитира и евродепутата Илхан Кючюк, който остана лоялен на Ахмед Доган, който настоява:

„Време е европейските институции да погледнат сериозно на този проблем в България“, и призова да се пратят наблюдатели за изборите в България.