Най-късно в края на декември тази година България може ще изпълни и последния критерий, свързан с ценовата стабилност, за присъединяване към еврозоната. Това е заявила вицепремиерката и министърка на финансите Людмила Петкова на среща с управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева.

Петкова, която е във Вашингтон за годишните срещи на фонда и Световната банка, се позовава на прогнозите на Министерство на финансите, уточнява се в прессъобщение на финансовото министерство.

Ведомството очаква инфлационният критерий, който е единственото формална изискване, което България не изпълнява, да бъде покрит в края на ноември или най-късно през последния месец на годината. Людмила Петкова е потвърдила във Вашингтон, че в двуседмичен срок от изпълнението ще бъдат поискани нови доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка за присъединяването към еврозоната, каквото решение взе парламентът.

В петък шефът на БНБ Димитър Радев, който е заедно с Людмила Петкова във Вашингтон, заяви в подкрепа на позиция на финансовата министърка, изразена по-рано този месец, че България трябва да се придържа към фискалната дисциплина.