Масовите смени в секционните комисии в област Благоевград малко преди парламентарния вот могат да компрометират процедурата по предаване на изборните материали. За това предупредиха от Районната избирателна комисия, предаде БНР. Кореспондентите на националното радио съобщават за подобни рокади в цялата страна.

Администрацията е била готова с разпределението на изборните книжа още вчера и точно в 10 ч. днес е започнало предаването им, разказва БНР за случая в Благоевград. Според секретарят на общината Десислава Витанова обаче служителите се изправили пред огромен проблем.

"Тоталният хаос и незнание на хората, че са част от секция, на какво позиция са в съответната секция, ние реално не можем да съберем хората да дойдат, да си получат материалите", обясни тя.

Смените в състава на секционните комисии във всички общини на областта продължава и в момента, което създава истински хаос, коментира председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров.

"В петък се подава лице, което трябва да е председател. Ние го назначаваме в събота. То се заменя с друго лице, което се заменя днес сутринта. Имаме имейли в 4,30 сутринта, ето пример, в община Разлог имаме 9 или 10 председатели и зам.-председатели, които са сменени снощи 19:30 часа. Ние не знаем на кой всъщност предаваме книжа и материали", разказва Бусаров пред кореспондентката на БНР Кети Тренчева.

Бусаров допълва, че ако не бъдат предадени документите, няма да бъде запечатана секцията и така изборният ден не може да започне.

И предупрежава:

"На ръба сме да преминем една тънка червена линия в организацията на изборите, от което няма да има връщане назад. Партиите проявиха, според мене, крайна небрежност и некоректно отношение към изборния процес."

Малко по-късно през деня Централната избирателна комисия (ЦИК) разпореди спиране на смените на членове на секционните избирателни комисии по искане на партии. Указанието тряба да бъде изпълнено от Районните избирателни комисии. Председателката на ЦИК Камелия Нейкова обясни мотивите за решението на органа така:

"В днешния ден СИК получават изборни книжа и материали и подреждат изборните помещения, така че безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес".