Всяко ястие, което ще бъде сервирано на турския президент Реджеп Ердоган както в родината му, така и зад граница, бива дегустирано от опасения за възможно негово убийство, предаде АФП.

Това заяви пред в. "Хюриет" Джевдет Ердьол - личният лекар на Ердоган.

Сега предстои да бъде изградена специална лаборатория за анализ на храната на държавния глава. Тя ще се помещава в предизвикалия много полемика нов президентски дворец в Анкара, чийто строеж струваше 615 милиона долара.

Президентският дворец в Анкара е мегаломански, смятат противниците на Ердоган.

"Изтъкнатите личности обикновено не ги убиват с куршуми", посочва д-р Ердьол. Всяка храна ще бъде тествана от компетентен специалист.

В момента проби от храната, която Ердоган предстои да опитва, се анализират в лаборатории и в Анкара, и в Истанбул.

Противниците на турския президент го обвиняват в непрекъснато растяща мегаломания. Според тях властите насаждат култ към личността на човека, дошъл на власт през 2002 г. Ердоган бе три мандата премиер до 2014 г., когато спечели президентските избори.

Според критиците дворецът му, който има 1150 стаи и бе открит миналата година, е абсурдно екстравагантен, който само показва как Ердоган става все повече и повече авторитарен.

Д-р Джевдет Ердьол разкри как пазят президента от отравяне. Снимка Туитър

В момента в строго охранявания комплекс денонощно дежури петчленен спешен екип, който анализира всичко, което Ердоган яде и пие. Целта е той да бъде опазен от радиация, химически вещества и бактерии.

"За щастие, досега не сме имали сериозни инциденти", споделя Джевдет Ердьол. Храната за президента се купува само от абсолютно доверени места и продавачи.

В началото на тази година Ероган назначи за свой съветник Ибрахим Сарачоолу - изтъкнат професор по биохимия и микробиология, известен с изследванията си на лечебните свойства на растенията.

Специалистът по лечебните свойства на растенията Ибрахим Сарачоолу
стана личен съветник на Ердоган. Снимка Фейсбук