В първото си изявление след края на изборния ден лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" благодариха на избирателите, че са демонстрирали по-висока от очакваната активност, както и че са дали повече сила на коалицията. И изтъкнаха.че към момента отговорността  за правителството е на ГЕРБ, която е първа политическа сила.

"Благодарим на всички наши избиратели, които не си останаха вкъщи, без надежда, че България може да бъде променена. Едно голямо благодаря. България и нейното бъдеще зависи от нейните граждани", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Другият съпредседател на партията Асен Василев също благодари "страшно много" на избирателите.

"Дадоха ни повече сила от миналия път, за да работим за по-високи доходи, по-добро здравеопазване, образование", каза Василев.

И повтори това, което самият той заявяваше и преди изборите - че приемането на антикорупционните закони е "предпоставка за започване на каквито и да е разговори" с ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също благодари на избирателите и изтъкна, че активността е повишена.

"Ние имаме план, който вие знаете и ще работим по него", заяви Атанасов.

Планът на "Продължаваме промяната - Демократична България" предвижда издигане на равноотдалечен премиер, който да бъде подкрепен от различни партии в парламента.

"Трябва да попитате ГЕРБ какво ще правят те като победители на тези избори. Те носят отговорност. Те досега никога не са казали, че са готови да тръгнат по този план. Когато излязат окончателните резултати, ще говорим", каза и Николай Денков.

По време на изявлението нямаше представител на "Да, България".

Според първоначалните екзитполове "Продължаваме промяната - Демократична България" печели с около 70 хил. гласа повече, в сравнение с вота от преди три месеца. ГЕРБ обаче също качва около 100 хил. гласа.