Премиерът Бойко Борисов смятал да смени председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Някога, но не сега.

Или поне така стана ясно от думите на вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова, която бе гост в сутрешния блок на Нова тв.

"Премиерът никога не е казал, че няма да освободи Лазаров и Писанчев. Негово правомощие е да реши кой да предложи и кога. Неговата позиция е, че ще ги смени в момента, в който прецени, че ще е най-добре за службите. Веселин Вучков знае, че ще бъдат сменени, но нямам обяснение защо не е изчакал. Може би търпението му се е изчерпало", заяви Бъчварова и допълни: "Оставката изглеждаше като натиск срещу премиера и нямаше как да не бъде приета".

На няколко пъти тя повтори, че двамата полицейски шефове ще бъдат сменени. Но пък се застрахова, че всъщност Борисов никога не е казвал, че няма да ги смени.

"Защо не ги сменя е друг тип обяснение. Обяснението на Борисов трябва да дойде, когато ги смени", заяви вицето му.

Бъчварова определи като "спекулативно" твърдението, че премиерът е избрал вътрешния си министър пред кадри на ДПС.

"Вчера всички останахме изненадани от оставката на г-н Вучков. Не е имало предварителен разговор. Но бе направена на заседание на Министерския съвет, така че да влезе в стенограмата и много бързо да стане ясно какво е казал. Почтеността изисква е да отидеш при премиера и да говориш с него. Бях до Борисов и ми се стори изненадан", посочи Бъчварова и допълни:

ащо му е на Борисов да прави сделка с ДПС, което има 38 гласа в парламента? Това са елементарните обяснения и търсене на политически дивиденти от тази ситуация. Ако опозицията е толкова силна, че държи съдбата на правителството в ръцете си, може би ще има някаква размяна на ресурси". 

Вицепремиерката се опита да обясни отлагането на освобождаването на Писанчев и Лазаров с това, че все пак ставало въпрос за службите и може би имало някаква тайна причина.

На настойчивите въпроси как така двамата полицейски шефове до вчера, по думите на Борисов, са били "за затвора", а днес отказва да се раздели с тях пък Бъчварова посочи:  "Може да е имал информация, която после да е била опровергана".

"Можем ли да направим обосновано предположение, че Писанчев е одобрен от Пеевски, след като Пеевски не стана шеф на ДАНС?", попита водещата и получи отговор: "Не забравяйте, че и ние работихме с Писанчев (който бе зам.-шеф на ДАНС в първия мандат на ГЕРБ, б.р.)."

На финала Бъчварова даде своето тълкувание на това как се стигна до оставка:

"Не мисля, че Вучков е влязъл в зависимости, но не изключвам някой да използва неговите честност и почтеност. Има много интереси, искат да управляват. Мисля, че Вучков е използван. От хора, които искат да притискат премиера".

Тя все пак посочи, че на вътрешния министър е предложено да се откаже да напусне. И явно в момента той мисли. Но ако не се откажел от намерението си, наследникът му трябвало да има неговия профил.