"Защо Борисов изобщо е на власт? - Заради ДПС, което развали коалицията си с БСП."

Така политологът Андрей Райчев коментира в сутрешния блок по бТВ актуалната тема с изненадващата оставка на вътрешния министър Веселин Вучков.

Райчев обаче изрази съмнение, че Движението "държи за шлифера" премиера Бойко Борисов. 

"Това са елементарни представи, че Лютви Местан има касичка, в която държи някакви документи за Борисов. ДПС преди шест месеца направи много сериозен завой надясно - оправи се със САЩ, с Турция, която винаги е имала лошо отношение към него", посочи Райчев. Според него това била сделка - за американско влияние върху демократичното ислямско крило.

"Г-н Борисов умее да страда от това, че е на власт. Като вид услуга е това нещо, което прави", посочи още политологът по повод мотивите на Борисов да приеме оставката на Вучков - че била подадена в един от най-важните дни - на посещенията на шефа на ФБР и на азербайджанския президент. 

"Оставката не е проява на нещо замислено, но говори за напрежение в основата на коалиция - между Реформаторския блок и ГЕРБ. Но ГЕРБ е голяма, не я е страх от избори", смята Райчев. 

По думите му говорейки в множествено число за "те", които му правели "ченгеджийски номера", под "те" Борисов имал предвид РБ.

"Те са реформаторите. Те винаги се колебаят в отношението си към Борисов изобщо. Това раздвоение ги прави непоследователни. Това правителство очевидно реформи няма да прави. Правителството си купи време - ще запушва с пари. Коалицията може да се развали, но правителството няма да падне до лятото", смята политологът.

"Ако министърът на вътрешните работи не ти е лоялен, какво правиш?", попита Райчев. "Това ти е най-довереният човек", допълни.

Според него конфликтът шеф на МВР - главен секретар е класически и много стар, но в края на краищата министър-председателят решава за кадрите. 

"Ако нещо изследваме политически, то е ГЕРБ има ли критичност към Борисов. Отговорът е не", каза в заключение политологът.