Изненадващата реч на премиерът Бойко Борисов е знак а нестабилност в управляващата коалиция, смята депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Той коментира изявлението на министър-председателя, който неочаквано влезе днес в пленарната зала на парламента и говори от трибуната.

Мерджанов подчерта, че явно има и вътрешен дефицит на доверие в управляващата коалиция.

"Не на последно място, очевидно е, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си затова, че му се въртят номера зад гърба, и то не от някой друг, а от коалиционните партньори", отбеляза той.

Според него промяната в решението на Борисов да не сменя главният секретар на МВР  и председателят на ДАНС показва, че премиерът не държи на натиск отвън.

"Най-важното - той практически използва пленарната зала за една своеобразна оперативка на коалиционните партньори. Едва ли останалите политически субекти следва да бъдем занимавани с междукоалиционните партньори и взаимодействия. Нещо, което те изтъкваха като предимство, като свой принос в управлението на държавата, сега се оказва минус.Да бъдат сериозни и отговорни към управлението и да не занимават всички със своите коалиционни проблеми", заяви Мерджанов.

Той коментира и предложението на Борисов вицепремиерката Румяна Бъчварова да заеме поста на подалия вчера оставка вътрешен министър Веселин Вучков:

"Това е интересно хрумване на министър-председателя. Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този мното тежък и сложен ресор. Интересно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност"."